Ministerul Sănătăţii, proiect de ordin pentru evidenţa tuturor paturilor libere de la nivelul spitalelor publice

Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională proiectul de ordin pentru modificarea Ordinului nr. 905/2009 privind înfiinţarea Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele de primire a urgenţelor (CPU).

Astfel, potrivit proiectului de Ordin, dispeceratul unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din unităţile de primire a urgenţelor (UPU), compartimentele de primire a urgenţelor (CPU) sau camera de gardă, denumit Dispecerat, este o structură fără personalitate juridică aflată în coordonarea Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii şi care operează virtual în cadrul unei platforme informatice, cu participarea unităţilor sanitare publice care au în structură unităţi de primire a urgenţelor (UPU), compartimente de primire a urgenţelor (CPU) sau camera de gardă.

De asemenea, proiectul prevede că se abrogă lista unităţilor sanitare publice care participă la procesul de dispecerizare pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din UPU sau CPU şi care au drept de utilizare a platformei informatice.

„Prin Ordinul nr. 905/2009 privind înfiinţarea Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din unităţile de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimentele de primire a urgenţelor (CPU) s-a stabilit organizarea unei platforme informatice pentru centralizarea paturilor libere de la nivelul unităților sanitare care au în structură UPU sau CPU.
Având în vedere consecințele pandemiei actuale de COVID-19 asupra modului de asigurare a serviciilor medicale, au fost intreprinse măsuri pentru reorganizarea unităților sanitare cu paturi astfel încât să fie asigurată asistența medicală atât pentru pacienții cu infecţia cu SARS-CoV-2, cât și pentru celelalte categorii de pacienții. În acest context, având în vedere numărul limitat de paturi la nivelul spitalelor publice, în vederea eficientizării procedurii de internare la nivelul unităților sanitare cu paturi a pacienților care reprezintă o urgență medicală, este necesară o evidență a tuturor paturilor libere de la nivelul spitalelor publice. Ca urmare, propunem ca în cadrul Dispeceratului unic pentru centralizarea paturilor libere să fie incluse paturile de la nivelul tuturor spitalelor care au în structură unităţi de primire a urgenţelor (UPU) sau compartimente de primire a urgenţelor (CPU) sau cameră de gardă.
Totodată, se impune abro garea Anexei nr. 1 ce cuprindea doar un număr limitat al unităţilor sanitare publice care participă la procesul de dispecerizare pentru centralizarea paturilor libere care se asigură de către unităţile sanitare publice pentru internarea pacienţilor proveniţi din UPU sau CPU şi care aveau drept de utilizare a platformei informatice”, se arată în referatul de aprobare al Ordinului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.