Ministerul Sănătății propune 200 de posturi în plus la serviciile de ambulanță

La 16 ianuarie, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de hotărâre de guvern prin care s-ar suplimenta cu 200 posturile prevăzute pentru unitățile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii și finanţate integral de la bugetul de stat. Numărul de posturi prevăzute în Anexa nr. 2 la HG 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii ar urma să ajungă la 17.679, față de 17.479, cât era după cea mai recentă modificare, din 15 mai 2018.

Suplimentarea numărului de posturi s-ar face, potrivit notei de fundamentare, pentru serviciile de ambulanță „în vederea constituirii echipajelor necesare pentru a respecta timpul de răspuns la solicitare, atât la sediul central al serviciilor de ambulanţe, cât şi în cadrul substaţiilor de ambulanţă organizate în localităţile care fac parte din cadrul judeţului”.

 

Normativ de personal și număr de posturi alocat

 

În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că „normativul de personal pentru serviciile de ambulanţă este determinat de numărul de locuitori declarat statistic la nivelul judeţelor şi există servicii de ambulanţă care funcţionează sub normativul de personal aprobat”. De exemplu, pentru SABIF, numărul de posturi alocat asigură încadrarea cu personal la nivelul a 50% din normativul de personal. Din acest motiv, „echipajele organizate la nivelul Serviciului de Ambulanță București-Iflov (SABIF) sunt solicitate și în afara programului normal de lucru”.

Deficitul de personal al SABIF est cu atât mai mare cu cât, la nivelul Municipiului Bucureşti, în fiecare zi, se află în plus faţă de populaţia declarată statistic aproximativ un milion de persoane, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ. Aceștia reprezintă elevi, studenţi, diplomaţi și navetişti care au domiciliului în judeţele limitrofe.

 

Mai multe ambulanțe, prea puțin personal

 

La 27 noiembrie, SABIF a primit primele ambulanțe noi dintr-un lot de 106 de mașini  achiziționate de Primăria Municipiului București (PMB) și Consiliul General al Municipiului București (CGMB) în cadrul unui proiect ce vizează înnoirea și suplimentarea parcului auto al serviciului de ambulanță. La evenimentul de recepție a primelor noi ambulanțe, managerul SABIF, Alis Grasu, a vorbit despre deficitul de posturi la SABIF, precizând că „ar fi nevoie de o suplimentare cu 150 de posturi, pe care doar Ministerul Sănătății o poate aproba”.

Având însă în vedere că în nota de fundamentare se arată că: „Prin acest proiect se propune suplimentarea numărului de posturi pentru unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu 200 de posturi, având în vedere, în principal (s. n.), deficitul de personal existent în prezent la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, nu este clar cum vor fi repartizate cele 200 de posturi, câte vor ajunge la SABIF și câte la celelalte servicii județene de ambulanță. Nu este exclus nici ca o parte din posturile create astfel să fie chiar la alte instituții din Anexa 2, punctul I, pozițiile 1-10 (MS și diverse institute și agenții).

1 comments

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.