Ministerul Sănătății propune creșterea tarifelor pentru expertizele medico-legale

Ministerul Sănătății propune creșterea tarifelor pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, tarife care nu au mai fost majorate din anul 2006, după cum se arată într-un proiect de act normativ.

“În prezent tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1609/2006, cu modificările ulterioare. Aceste tarife au fost stabilite în contextul legislativ şi economico – financiar din perioada anterioară elaborării şi intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, perioadă caracterizată totodată printr-un nivel ridicat al inflaţiei”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern, propus de Ministerul Sănătății.

Potrivit motivării, actualizarea tarifelor prestațiilor medico-legale este necesară, în principal, din cauza perioadei îndelungată parcursă de la stabilirea cuantumului tarifelor, iar în unele situații, tarifele actuale nu mai acoperă nici măcar costul materialelor necesare folosite pentru efectuarea expertizelor, constatărilor și celorlalte lucrări medico-legale, după caz.

De asemenea, alte cauze de creștere a tarifelor sunt “procentul de inflaţie de 44% din perioada 2006 – 2020; – armonizarea cu prevederile Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, aflată în vigoare începând cu 20 mai 2014 şi ale Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, aflată în vigoare începând cu 1 februarie 2010, mai ales în ceea ce priveşte reformularea denumirilor unor prestaţii, introducerea unor prestaţii noi şi eliminarea unor prestaţii depăşite din punct de vedere ştiinţific sau prevăzute în alte reglementări legale”.

Potrivit propunerilor, tariful pentru determinarea concentraţiei de alcool în sânge/urină, inclusiv determinarea etilenglicolului (nu include trusa standard și recoltarea probelor biologice), ar urma să crească de la 80 de lei la 200 de lei, tariful pentru autopsia medico-legală de la 302 lei la 390 lei, iar cel pentru examinarea persoanelor pentru evaluarea capacităţii de conducere auto urcă de la 63 lei la 91 lei.

Propunerile pentru noile tarife pot fi consultate AICI.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.