Ministerul Sănătății propune eliminarea plafonului maxim al alocației de hrană din spitale. Nivelul acesteia nu va putea fi mai mic de 16 lei

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, precum și stabilirea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrană pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA. Potrivit proiectului, este eliminat plafonul maxim al alocației de hrană din spitale. În schimb, va fi stabilit un nivel minim de 16 lei.

”Nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație. Nivelul minim al alocaţiilor de hrană este de 16 lei/ zi /pacient”, se arată în proiect.

În plus, unitățile sanitare au obligația de a afișa pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană, precum și de a transmite aceste informații Ministerului Sănătății.

Proiectul mai stabilește că persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, beneficiază de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei/zi pentru adulți și de 15 lei/zi pentru copii.

De asemenea, pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, care să asigure eficienţă în tratamentul cu medicamente antiretrovirale, se acordă indemnizaţii lunare de hrană, în cuantum de 16 lei /zi pentru adulți și în cuantum de 15 lei/zi pentru copii.

În prezent, nivelul alocațiilor de hrană din spitale este prevăzut într-o hotărâre de Guvern din anul 2008. Aceasta prevede un plafon maxim între 5 și 20 de lei pe zi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.