Ministerul Sănătății propune înființarea unui registru naţional al profesioniştilor din sistemul de sănătate

Ministerul Sănătății propune înființarea unui registru naţional al profesioniştilor din sistemul de sănătate, într-un proiect de lege privind exercitarea profesiilor în acest sector și pentru recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale.

Proiectul a fost publicat în dezbatere publică.

Potrivit ministerului, în prezent, profesiile din sistemul de sănătate sunt reglementate printr-o serie de acte normative, dintre care multe ”nu mai corespund realităţii şi trebuie modificate”. ”Mai mult, se impune reglementarea acestor profesii într-un singur act normativ, pentru realizarea unui cadru unitar de exercitare a profesiilor în sistemul de sănătate, care să contribuie la crearea unui corp profesionist pentru îngrijirea sănătăţii populaţiei”, se arată în nota de fundamentare.

Astfel, proiectul “reglementează un cadru unitar de exercitare a profesiilor în sistemul de sănătate, care să contribuie la siguranţa pacienţilor şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate, prin: stabilirea condiţiilor în care persoanele care au pregătirea necesară pot exercita profesia în sistemul de sănătate; menținerea unui nivel profesional ridicat în îngrijirea sănătăţii; facilitarea cooperării între profesioniştii din sistemul de sănătate, institutiile si organizatiile din domeniu”.

Mai exact, ar urma să reglementeze profesiei, autorizarea exercitării profesiei, formele de exercitare a profesiei, exercitarea profesiei, recunoaşterea calificărilor profesionale în situaţia stabilirii pe teritoril României a profesinistului, precum şi în situaţia prestării de servicii.

În plus, astfel ar urma să fie reglementată răspunderea juridică a profesionistului, precum şi organizarea şi funcţionarea organismelor profesionale.

Prin proiectul de act normativ se stabileşte cadrul de reglementare pentru exercitarea a opt profesii:

a) medic;

b) medic dentist;

c) farmacist;

d) asistent medical, asistent medical generalist şi moaşă;

e) tehnician dentar;

f) dietetician;

g) fizioterapeut;

h) biochimist, biolog şi chemist

 

Registrul Național al Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate

 

Autorii propun și  înfiinţarea Registrului Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, în vederea dezvoltării celor mai eficiente politici de resurse umane pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei.

”Registrul Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate va fi o platformă electronică în proprietatea Ministerului Sănătăţii, având regimul juridic al unei baze de date, cu scopul de a furniza datele necesare pentru managementul şi politicile de resurse umane în sănătate”, se arată în text.

Registrul ar urma să aibă opt părți, câte una pentru fiecare profesie. În el vor fi colectate o serie de date:

a) date de identificare personală;

b) informaţii privitoare la formarea profesională;

c) informaţii cu privire la locul de muncă;

d) informaţii privind autorizarea exercitării profesiei;

e) dacă prestează activitatea cu titlul permanent, temporar sau ocazional;

f) dacă este supus unor restricţii sau interdicţii cu privire la desfăşurarea activităţilor profesionale;

g) informaţii privins statutul acestuia, dacă este activ sau nu.

”De asemenea, organismele profesionale sunt obligate să înregistreze profesioniştii în Registrul Naţional, după dobândirea calităţii de membru al organismului profesional sau după depunerea solicitărilor de prestare cu caracter temporar sau ocazional a serviciilor pe teritoriul României. Organismele profesionale vor transfera în Registrul Naţional toate informaţiile cuprinse în registrul unic de la nivelul fiecărui organism profesional, pe care le actualizează, pentru a corespunde informaţiilor care trebuie înregistrate potrivit prezentului titlu”, mai scrie în document.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.