Ministerul Sănătății propune modificarea fișei donatorului și includerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti în Registrul Naţional de Transplant

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății, la solicitarea Agenției Naționale de Transplant, a pus în dezbatere publică un proiect de ordin ce prevede modificarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 1770/2014  privind aprobarea modelelor de formulare pentru aplicarea privind reforma în domeniul Sănătății. Potrivit acestui proiect, publicat la data de 5 septembrie, se propune schimbarea anexei nr. 17 – fișa donatorului potențial.

Noua fișă a donatorului potențial va include numele pacientului, vârsta, cauza morții cerebrale, data și ora preluării în Programul Național de Transplant (momentul solicitării examenului virusologic) data și ora decesului, dar și cauzele pentru care nu s-a finalizat prelevarea.

„Ţinând cont de faptul că activitatea de identificare şi diagnosticare a potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală face parte din cheltuielile eligibile din Subprogramul de Transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană conform OMS nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, se impune o evidenţă strictă a acestora prin înregistrarea unor date standard de la centrele de prelevare. De asemenea, pentru rigurozitatea datelor înscrise precum şi pentru a simplifica şi standardiza datele ce vor fi colectate este necesară modificarea anexei nr. 17 la actul normativ mai sus menţionat.”, se arată în referatul de aprobare al ordinului.

Un alt proiect de ordin al ministrului, înaintat spre dezbatere tot astăzi,vizează includerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti în Registrul Naţional de Transplant,  persoana responsabilă cu gestionarea datelor fiind dr. Horia Bumbea.

Propunerile vin pe fondul crizei de donatori de organe înregistrate în ultimii ani în România.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.