Pacienții cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) trebuie transferați imediat la spitale care pot asigura proceduri de cardiologie intervențională. Prevederea se regăsește într-un proiect de Ordin al ministrului Sănătății de modificare a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.764/2006 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor de urgență locale, județene și regionale din punct de vedere al competențelor, resurselor materiale și umane și al capacității lor de a asigura asistența medicală de urgență și îngrijiri medicale definitive pacienților aflați în stare critică.
Ministerul Sănătății (MS) a făcut modificările la cererea Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică, care a solicitat modificarea punctelor 7 și 8 ale articolului 7 din lege.
Noile prevederi transpuse în act normativ arată că:
”7. În cazul pacientului cu STEMI acesta va fi transferat imediat la un spital care poate asigura proceduri de cardiologie intervențională;
- În aplicarea tratamentului trombolitic nu se va depăşi intervalul de timp de 30 de minute de la sosirea pacientului în spital, indiferent de secţia/compartimentul în care 2 se află pacientul la momentul respectiv, iar spitalul nu va întârzia transferul către unitatea sanitară unde se poate asigura aplicarea procedurilor de cardiologie intervențională”.
În prezent, legea menționează la punctele 7 și 8 că:
“7. în cazul în care există contraindicații ale trombolizei, pacientul va fi transferat în cel mai scurt timp posibil la un spital cu posibilități de cardiologie intervențională;
- în aplicarea tratamentului trombolitic nu se va depăși intervalul de timp de 30 de minute de la sosirea pacientului la spital, indiferent de secția/compartimentul în care se află pacientul la momentul respectiv”
De asemenea, au fost modificate și Anexele nr. 1 și nr. 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1764/2006.
În referatul de aprobare, este solicitată modificarea Anexei nr. 1 în sensul instituirii posibilității ca în specialitatea de chirurgie oro-maxilo-facială serviciul de gardă să se asigure și prin gardă la domiciliu, respectiv aceasta să se redefinească din ”specialitate de bază (+)”, în ”specialitate de sprijin (+*)”.
Prevederile ordinului trebuie aplicate de Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcțiile de sănătate publică, unitățile sanitare şi angajaţii acestora.
Proiectul de ordin cu noile modificări a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.