Ministerul Sănătății propune schimbarea modului de intervenție în cazul pacienților cu STEMI

Pacienții cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) trebuie transferați imediat la spitale care pot asigura proceduri de cardiologie intervențională. Prevederea se regăsește într-un proiect de Ordin al ministrului Sănătății de modificare a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.764/2006 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor de urgență locale, județene și regionale din punct de vedere al competențelor, resurselor materiale și umane și al capacității lor de a asigura asistența medicală de urgență și îngrijiri medicale definitive pacienților aflați în stare critică.

Ministerul Sănătății (MS) a făcut modificările la cererea Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică, care a solicitat modificarea punctelor 7 și 8 ale articolului 7 din lege.

Noile prevederi transpuse în act normativ arată că:

”7. În cazul pacientului cu STEMI acesta va fi transferat imediat la un spital care poate asigura proceduri de cardiologie intervențională;

  1. În aplicarea tratamentului trombolitic nu se va depăşi intervalul de timp de 30 de minute de la sosirea pacientului în spital, indiferent de secţia/compartimentul în care 2 se află pacientul la momentul respectiv, iar spitalul nu va întârzia transferul către unitatea sanitară unde se poate asigura aplicarea procedurilor de cardiologie intervențională”.

În prezent, legea menționează la punctele 7 și 8 că:

“7. în cazul în care există contraindicații ale trombolizei, pacientul va fi transferat în cel mai scurt timp posibil la un spital cu posibilități de cardiologie intervențională;

  1. în aplicarea tratamentului trombolitic nu se va depăși intervalul de timp de 30 de minute de la sosirea pacientului la spital, indiferent de secția/compartimentul în care se află pacientul la momentul respectiv”

De asemenea, au fost modificate și Anexele nr. 1 și nr. 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1764/2006.

În referatul de aprobare, este solicitată modificarea Anexei nr. 1 în sensul instituirii posibilității ca în specialitatea de chirurgie oro-maxilo-facială serviciul de gardă să se asigure și prin gardă la domiciliu, respectiv aceasta să se redefinească din ”specialitate de bază (+)”, în ”specialitate de sprijin (+*)”.

Prevederile ordinului trebuie aplicate de Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcțiile de sănătate publică, unitățile sanitare şi angajaţii acestora.

Proiectul de ordin cu noile modificări a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.