În Monitorul Oficial din 8 februarie a fost publicat Ordinul ministrului sănătății nr. 124/2019 pentru modificarea și completarea Normelor privind înființarea și autorizarea punctelor externe de recoltare ale laboratoarelor care efectuează analize medicale în regim ambulatoriu, precum și a condițiilor de organizare și funcționare a acestora, aprobate prin Ord. m. s. p. nr. 1.149/2007.
Dincolo de lungimea titlului noului act normativ, este de fapt vorba despre o dezgropare a unui ordin de ministru a cărui valabilitate încetase odată cu Programul național privind evaluarea stării de sănătate a populației în asistența medicală primară (PNESSP), la 31 decembrie 2008.
Dificultăți în desfășurarea programelor de screening
Mai exact, Ministerul Sănătății s-a lovit de o serie de probleme în desfășurarea actualelor programe de screening derulate prin cabinetele medicilor de familie. Aceste cabinete nu sunt autorizate să recolteze probe biologice, recoltarea fiind posibilă doar în cadrul cabinetelor de analize medicale.
Anterior, de aceeași problemă s-a lovit și fostul ministru Eugen Nicolăescu, în primul său mandat de la conducerea Ministerului Sănătății. La derularea PNESSP, în care principalele activități se desfășurau în cabinetele medicilor de familie, s-a găsit ca soluție de moment, pentru recoltarea probelor biologice în aceste cabinete, autorizarea lor ca puncte externe de recoltare ale laboratoarelor de analize medicale. Măsura a fost controversată și a fost inclusă pe lista de nereguli constatate ulterior finalizării PNESSP. Recoltările făcute în punctele externe nu au respectat întotdeauna lanțul frigului, ceea ce s-a repercutat asupra rezultatelor obținute.
MS trece peste propriile reglementări
Actualii oficiali din sănătate par să nu țină cont de greșelile trecutului și reactivează o prevedere care din start a fost controversată. Astfel, punctele externe de recoltare ale laboratoarelor de analize medicale pot fi din nou înființate și utilizate în cadrul programelor de screening realizate de Ministerul Sănătății.
În felul acesta, Ministerul Sănătății nu asigură populație accesul la servicii de laborator riguros autorizate și cu un control strict al calității, ci găsește o rezolvare prin care să poată bifa o serie de realizări în cadrul programelor de screening, fără a putea avea un control asupra calității și validității rezultatelor respective. Și, totodată, găsește o cale de a trece peste propriile reglementări privind autorizarea laboratoarelor de analize medicale.