Ministerul Sănătății se pregătește să preia președinția Consiliului UE pe domeniul sănătății

Sorina Pintea, ministrul sănătății, se află în această perioadă la Bruxelles, pentru a pregăti preluarea președinției Consiliului UE pe domeniul sănătății, potrivit unui comunicat al biroului de presă al ministrului. Ieri, Pintea a avut o întâlnire bilaterală cu Vytenis Andriukaitis, Comisarul pentru sănătate și securitate alimentară, în cadrul căreia au discutat despre prioritățile României pe sănătate în timpul deținerii președinției, precum și despre stadiul pregătirilor pentru preluarea președinției CE. Cu această ocazie, Sorina Pintea a declarat că, pe perioada președinției țării noastre, în domeniul sănătății vor exista cinci teme prioritare: rezistența antimicrobiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și e-Health.

Proiecte pe sănătate de aproape 1,7 miliarde de euro

Tot ieri, ministrul sănătății a participat la Conferința pentru fonduri structurale și investiții (ESI), organizată sub patronajul comisarului european pentru sănătate. În alocuțiunea sa, ministrul s-a referit la importanța fondurilor structurale ca investiții pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare și a serviciilor de sănătate.  Aceasta a spus ca România beneficiază de circa 580 de proiecte cu o valoare de peste 1.690 de milioane de euro pe domeniul sănătate în diferite stadii de evoluție. Proiectele aparțin atât MS, cât și instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea sa, ori a autorităților publice locale.

Potrivit sursei amintite, MS va implementa zece proiecte în valoare de 32 de milioane de euro pentru întărirea capacității administrative în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA). Aici se are în vedere îmbunătățirea legislației în domeniul calității și performanței spitalicești, dar și în domeniul transplantului, elaborarea politicilor integrate de combatere și control al cancerului în România, de la prevenție la paliație etc.

Prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), domeniul sănătății are 59 de proiecte – 50 sunt deja în implementare, cu o valoare de 461 mil euro. Sunt demarate șapte proiecte de screening, diagnostic și tratament precoce pentru diverse patologii – cancer de col uterin, cancer de sân, tuberculoză, boli hepatice, HIV/SIDA etc. Specialiștii MS și MCSI lucrează la dezvoltarea cererilor de finanțare pentru alte 21 de proiecte în valoare de 98 de milioane de euro prin Programul Operațional Competitivitate (POC).

 

300 de milioane de euro pentru construcția a trei spitale regionale de urgență

 

MS este în curs de implementare sau semnare a 58 de contracte de finanțare în valoare de 260 de milioane de euro, prin care se solicită la rambursare investițiile efectuate în ambulatorii sau în infrastructura de urgență începând cu anul 2014 până în prezent în cadrul POR (Programul Operațional Regional – Apeluri proiecte nefinalizate). Tot în cadrul POR, spitalele beneficiază de importante fonduri dedicate eficienței energetice a clădirilor, un număr de 100 de ambulatorii, 180 de centre comunitare integrate și 44 UPU se vor reabilita, extinde și dota. Se va înnoi și parcul de ambulanțe prin noi achiziții. Proiectele au o valoare de peste 370 de milioane de euro.

Cel mai important proiect al MS pe POR, potrivit comunicatului ministerului, este reprezentat de construcția a trei spitale regionale de urgență, pentru care finanțarea europeană este de 300 de milioane de euro, restul fiind contribuție națională. De asemenea, prin Programul de cooperare transfrontalieră, sunt 20 de proiecte, în valoare de 60 de milioane de euro, din care opt sunt în implementare, restul în evaluare sau contractare.

Totodată, amintește sursa citată, România participă și la programele de acțiune comunitară în domeniul sănătății. Instituții sanitare din țara noastră au fost sau sunt parteneri în aproximativ 27 de proiecte Joint Actions finanțate prin CHAFEA, al treilea program Comunitar de Sănătate al Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.