Ministerul sănătății: Sezonul de gripă este oficial deschis

Ministerul Sănătății

La 17 ianuarie, Ministerul Sănătății a anunțat debutul oficial al sezonului de gripă din acest an. Precizarea a fost făcută ca urmare a raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care a anunțat că săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat.

 

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”

 

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. Direcțiile de sănătate publică vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut. Mai multe spitale din țară au restricționat deja accesul vizitatorilor, pentru a preveni transmiterea virusurilor gripale.

 

Apel către populație

 

Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație, pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa – acesta poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de catre vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale.

 

Se recomandă în continuare vaccinarea

 

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea de gripă este vaccinarea. În acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze de vaccin. Până în prezent, au fost vaccinate gratuit, prin cabinetele medicilor de familie, 1.244.299 de persoane din categoriile de risc.

Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie, pentru a analiza necesitatea achiziționării de noi stocuri de vaccin gripal.

 

Zece decese și 268 de cazuri confirmate

 

Conform datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate Publică, de la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate zece decese confirmate cu virus gripal, din care șapte cu tip A, subtip (H1)pdm09 și trei cu tip A, subtip H3, față de două, cu virus gripal tip B, în sezonul precedent, în perioada similară.

De la începutul sezonului, au fost confirmate 268 de cazuri de gripă: 98 cu virus AH1, 53 cu virus AH3, 116 cu virus A nesubtipat și un caz cu virus B. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în București (142) și în județele Argeș (16), Arad și Constanța (câte 12).

1 comments

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.