Ministerul Sănătății susține inițierea unui program național de screening pentru cancerul de sân în România

Ministerul Sănătății susține inițierea unui program național de screening pentru cancerul de sân în România, a declarat secretarul de stat Nelu Tătaru, la o conferință organizată la Parlament.

” La nivelul Ministerului Sănătății suntem la momentul actual la nivelul în care putem concepe un masterplan în context european pentru bolnavii de cancer. Suntem în discuții în prezent cu tot ce înseamnă asociații de pacienți, experți, clinicieni, mediul de afaceri ca să putem aborda acest masterplan. La nivel european, noul comisar pe sănătate a primit deja directiva de a face un plan integrat la nivel european prin care statele membre să poată beneficia”, a spus secretarul de stat.

El a precizat, însă, că mai sunt pași de făcut.

”Rămâne ca noi, ca și Guvern, să putem așeza infrastructura, resursa umană, resursa financiară, ca aceste ”avioane performante” să poată ateriza și să poată face și la noi mai mult. Au apărut medicamente inovative, au apărut medicamente care pot vindeca cancerul. Mai rămâne ca noi să putem cădea la un acord”, a adăugat oficialul.

La începutul acestei luni, ministrul Sănătății a anunțat un viitor masterplan privind cancerul. ”Avem programe de screening, finanțate din bani europeni, pe care le vom încadra și le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat, atât ale Ministerului Sănătății, cât și ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (…). Am decis ca faimoasele liste de așteptare prin care pacienții puteau beneficia, de exemplu, pentru detecție rapidă a cancerului, pentru imagistica de înaltă performanță, pacienții stăteau luni de zile pe listele de așteptare, iar fondurile de la Casă se terminau după câteva zile. Se vor suplimenta fonduri pe programele de detecție națională, deci screeningul va fi completat cu imagistica de înaltă performanță. De asemenea, în premieră, vom introduce în 2020 un program multidisciplinar de chirurgie oncologică”, a spus el.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.