Ministerul Sănătății va reda statutul de maximă siguranță Spitalului de Psihiatrie Cronici Poiana Mare

Ministerul Sănătății anunță că Spitalul de Psihiatrie Cronici Poiana Mare, din județul Dolj, va reprimi statutul de maximă siguranță. Este nevoie însă mai întâi de investiții și de personal medical suficient. Aflată în vizită la unitatea de psihiatrie, Sorina Pintea a motivat decizia și a vorbit despre următorii pași, dar și despre sumele alocate pentru reparații.

„În România sunt doar patru spitale de maximă siguranță, insuficient pentru nevoile actuale. Poiana Mare a mai avut acest statut si intenționăm să i-l redăm, dar pentru asta este nevoie de investitii în infrastructură și suplimentarea personalului medical. Vom aloca imediat 2 milioane de lei pentru repararea acoperișurilor a patru pavilioane pentru care există deja licitații organizate și așteptăm devizul estimativ pentru Corpul E, care va fi pavilion pentru cazurile de maximă siguranță, în vederea reabilitarii complete”, a spus Sorina Pintea.

32 de locuri are corpul unde vor putea fi internați pacienții pe Cod Penal, a mai spus ministrul.

Ministerul Sănătății transmite că în urma vizitei la Poiana Mare, Sorina Pintea  a constatat că sunt respectate condițiile de siguranță ale pacienților și ale personalului medical, mai mult ca în alte unități similare.

„Am avut o discuție buna cu personalul medical și am abordat o problemă discutată și cu reprezentanții comisiei de specialitate: pregătirea asistenților medicali care lucrează în domeniu”, a spus ministrul. Oficialul a precizat că se va merge din nou la Spitalul De Psihiatrie Poiana Mare în noiemmbrie, să verifice lucrările de reabilitare, dar și , dar și pentru o întâlnire regională cu toti cei implicați în domeniu.

 

România, condamnată la CEDO pentru moartea unui tânăr internat la Poiana Mare

 

Spitalul are un istoric dureros. În 2004, 18 pacienți au murit într-un interval de trei săptămâni la Poiana Mare, arată un raport al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), o organizație pentru drepturile omului. Principalele cauze ale deceselor au fost cașexia (stare de slăbiciune profundă a organismului data de o denutriţie pronuntata) și hipotermia,

Printre cei care au murit atunci s-a numărat și Valentin Câmpeanu, un tânăr de 19 ani, abandonat de părinți, infectat cu HIV și cu retard mintal sever. Băiatul a fost lăsat în curtea  Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare. O săptămână mai târziu, pe 20 februarie 2004, a fost găsit de experţii Centrului de Resurse Juridice  dezbrăcat și  închis singur într-un depozit întunecos, „Cântărea cel mult 45 de kilograme. Nu primea tratament și nu părea să i se dea de mâncare. Nimeni nu voia să-l atingă, ”pentru că avea SIDA”. În aceeaşi zi, la scurt timp după plecarea experților CRJ, pe 20 februarie 2004, Valentin a murit”, au  povestit reprezentanții ONG-ului.

Membrii CRJ au semnalat cazul la  Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).  În   2014, CEDO a hotărât că statul român a încălcat dreptul la viață al tânărului de 19 ani, observând, de asemenea și situația zecilor de decese ale pacienților care au murit de foame și de frig în același spital, dar și condiţiile îngrozitoare descrise de diverse organisme internaţionale. Potrivit Centrului de Resurese Juridice, din acea hotărâre au decurs mai multe obligații pe care statul român a refuzat să le îndeplinească în practică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.