Ministerul Sănătății vrea actualizarea listei cu DCI-urile de care beneficiază asigurații și cu medicamentele care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate

Ministerul Sănătății a propus actualizarea listei cu denumirile comune internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Astfel, pe Sublista C ,,DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%”, SECŢIUNEA C1 ,,DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli în regim de compensare 100% din preţul de referinţă” au fost adăugate 4 DCI-uri:

1.G1 ”Insuficienţa cardiacă cronică (clasa III sau IV NYHA)”, a fost completată cu o nouă poziție, poziția 16: – SACUBITRILUM/VALSARTANUM (Decizia Președintelui ANMDR Nr. 1157/20.12.2017) – DCI pentru care a fost încheiat un contract cost-volum

  1. G 22 ”Boli endocrine (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine şi osteoporoză severă)”, a fost completată cu două noi poziții, pozițiile 15 și 16: – ALIROCUMABUM (Decizia Președintelui ANMDM NR. 673/03.05.2018) – DCI pentru care a fost încheiat un contract cost volum

DENOSUMAB (Decizia Președintelui ANMDMR Nr. 458/18.10.2019) – includere necondiționată

3.G 26 ”Boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare)” a fost completată cu o nouă poziție, poziția 14: – AFLIBERCEPTUM (Decizia Președintelui ANMDM Nr. 531/ 24.04.2019) – DCI pentru care a fost încheiat un contract cost-volum

Pe Sublista C ,,DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim  de compensare 100%”, Secțiunea C2 – DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc au fost introduse 6 DCI-uri:

P3: Programul naţional de oncologie a fost completat cu trei noi poziții, pozițiile 135 -137:

MIDOSTAURINUM (Decizia Președintelui ANMDM Nr. 17 din 07.01.2019) – DCI pentru care a fost încheiat un contract cost-volum

ARSENICUM TRIOXIDUM (Decizia Președintelui ANMDMR Nr.186/26.08.2019 si Nr.187/26.08.2019)- includere necondţionată

REGORAFENIBUM (Decizia Președintelui ANMDMR Nr. 526 / 05.11.2019) – includere necondţionată

P4: ”Programul naţional de boli neurologice” se completează cu o noua poziție, poziția 8: – PEGINTERFERON BETA 1a (Decizia Președintelui ANMDMRNr.282/27.09.2019) – includere necondţionată

P6: Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever, se completează cu subprogramul P6.26 ”Tulburări ale ciclului ureic” cu 1 poziție, poziția 1: – NATRII PHENYLBUTYRATE (Decizia Președintelui ANMDMRNr.188/26.08.2019) – includere necondiţionată

P6: Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever se completează cu subprogramul P6.27 Mucopolizaharidoza Tip IVA, cu o pozitie, pozitia 1: – ELOSULFASE ALFA (Decizia Președintelui ANMDMR Nr. 525/05.11.2019) – includere necondţionată

Alte modificări:

Completarea notei de subsol corespunzătoare punctului G4 de la sublista C sectiunea C1: ”Hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D”, cu medicii în specialitatea gastroenterologie pediatrică şi pediatrie cu supraspecializare/competenţă/atestat în gastroenterologie pediatrică.”

Completarea notei de subsol corespunzătoare punctului G7 de la sublista C sectiunea C1 cu medicii in specialitatea gastroenterologie pediatrică şi pediatrie cu supraspecializare/competenţă/atestat în gastroenterologie pediatrică.

Completarea notei de subsol corespunzătoare punctului G17 de la sublista C sectiunea C1: ”Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)”, pentru medicamentul prevăzut la punctul 6 cu medicii în specialitatea pneumologie.

Abrogarea poziției 200 DCI Fenspiridum inclus in Lista inainte de anul 2014 în cadrul SUBLISTA B ,, DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă” ca urmare a Deciziei Președintelui ANMDMR nr Nr. 168/14.08.2019 de excludere a acestui medicament din Lista.

Includerea in cadrul codului ATC pentru Methotrexatum [sol. inj. în seringă preumplută, sol. inj. în stilou injector (pen) preumplut, cpr. film] sublista C sectiunea C1 pozitia 4 grupa de boala G18 Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă” a formei farmaceutice “sol.orală”. Se impune actualizarea formelor farmaceutice corespunzătoare acestui cod ATC ca urmare a emiterii de către EMA a unei noi autorizaţii de punere pe piaţă pentru un medicament cu această formă farmaceutică corespunzătoare DCI Methotrexatum cod ATC L01BA01.

Modificarea punctului G22 ”Boli endocrine (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine şi osteoporoză severă)” de la sublista C sectiunea C1, prin includerea afecţiunii “hipercolesterolemie heterozigotă familială şi non-familială“ aferentă DCI Alirocumabum inclus in acest grup de boli ca urmare a încheierii unui contract cost -volum.

Modificarea punctului G26 de la sublista C sectiunea C1 astfel ”Boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare)” ca urmare a includerii în acest grup de boli a DCI Afliberceptum ca urmare a încheierii unui contract costvolum.

Includerea în cadrul codului ATC pentru Methotrexatum (sol. inj./perf., conc. pt. sol.inj./perf., cpr. film) sublista C punctul P3: ”Programul naţional de oncologie”, pozitia 10 a formei farmaceutice “sol. orală”. Se impune actualizarea formelor farmaceutice corespunzătoare acestui cod ATC ca urmare a emiterii de către EMA a unei noi autorizaţii de punere pe piaţă pentru un medicament cu această formă farmaceutică corespunzătoare DCI Methotrexatum cod ATC L01BA01.

Corectarea codului ATC pentru EXENATIDUM sublista C, punctul P5: „Programul naţional de diabet zaharat” poziția 29. Se impune actualizarea codului ATC, în conformitate cu Sistemul de clasificare anatomică, terapeutică și chimică a medicamentelor, coordonat de către Organizația Mondială a Sănătății, ca urmare a modificărilor survenite în cadrul sistemului de clasificare menționat.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.