Ministerul Sănătății a scos în transparență decizională un nou ordin pentru modificarea și completarea anexei la Ord. m. s. nr. 1469/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România care pot fi utilizate/comercializate exclusiv de farmaciile comunitare/oficinele locale de distribuție/farmaciile cu circuit închis și drogheriile care nu se află în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București sau/și cu Ministerul Sănătății, cuprinse în Catalogul public.
Astfel, 377 de medicamente noi ar urma să fie introduse în Catalogul public.
Prețuri actualizate
Potrivit referatului de aprobare, prețurile sunt actualizate la trimestrul I din 2018 și sunt aliniate la prețurile aprobate prin Ord. m. s. nr. 1.469/2018. Pentru medicamentele aprobate în lunile mai-iunie 2018, prețul pentru Catalogul public a fost calculat de Ministerul Sănătății luându-se în considerare media aritmetică a celor mai mici trei preţuri ale aceluiaşi medicament din lista ţărilor de comparaţie, actualizate la cursul BNR din trimestrul I din 2018.
Potrivit art. 890 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Ministerul Sănătății stabilește, avizează și aprobă, prin ordin al ministrului sănătății, prețurile maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România, cu excepția medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală.
Două luni de la actualizare
La 22 noiembrie 2018, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului sănătății nr. 1.469/2018 pentru aprobarea preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România care pot fi utilizate/comercializate exclusiv de farmaciile comunitare/oficinele locale de distribuţie/farmaciile cu circuit închis şi drogheriile care nu se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi/sau direcţiile, cuprinse în Catalogul public naţional al preţurilor.
Potrivit normelor aprobate de MS, includerea, modificările sau excluderea prețurilor din Catalogul public și Canamed se fac anual sau de câte ori este nevoie.
Oarecum surprinzător, proiectul include, între cele 377 de medicamente ce ar urma să fie introduse acum în Catalogul public, și formularile de atomoxetină Zentiva, introduse anterior și în Canamed, pentru care compania Lilly a acționat în instanță producătorul de generice, deoarece medicamentul original se află încă sub protecție, brevetul expirând abia la 27 mai 2019.