După ce Ministerul Sănătății (MS) a scos anul acesta un număr record de locuri și posturi la concursul de rezidențiat, suplimentat în mai multe rânduri înainte și chiar după examen, MS încearcă acum să oprească migrarea tinerilor medici dintr-un centru universitar în altul.
Problemele migrării între centrele de pregătire
La alegerea specialității, după concursul de rezidențiat, tinerii medici pot alege să se pregătească în specialitate într-unul din cele douăsprezece centre universitare în care există facultăți de medicină: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. Pregătirea în centrele mari este preferată de rezidenți, astfel că locurile din București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara sunt cele care se epuizează primele. Ulterior, există o tendință ca medicii care au ales (uneori fără voie) pregătirea în specialitate într-un centru medical mai mic să solicite transferul sau detașarea într-unul din centrele mari. La acestea se adaugă detașările pentru stagiile de pregătire care nu sunt posibile în centrele mai mici, neexistând secții clinice acreditate în specialitățile respective.
Dat fiind însă că numărul de locuri din acest an a fost unul record, nu mai puțin de 5.730 de locuri și posturi, capacitatea de pregătire din centrele universitare medicale se apropie de maximum posibil, ceea ce face ca eventualele mutări sau detașări să încarce și mai mult unele centre și să facă pregătirea tinerilor medici (aproape) imposibilă.
O altă problemă legată de migrarea între centre vizează finanțarea acestora, care se face în funcție de numărul de medici aflați în pregătire.
Avize, acorduri și aprobări
În acest sens, MS a pregătit un proiect de act normativ care să limiteze drastic detașările și mutările rezidenților dintr-un centru în altul.
Astfel, MS propune ca, începând cu 1 ianuarie 2019, detașările rezidenților să se efectueze numai cu acordul scris al coordonatorilor sau al directorilor de program de rezidențiat din centrul universitar de pregătire, respectiv acordul coordonatorilor sau al directorilor de program din centrul în care urmează să se detașeze, împreună cu acordul rectoratului sau al decanatului, după caz, din centrul universitar de pregătire, respectiv acordul rectoratului sau al decanatului, după caz, din centrul în care urmează să se detașeze, precum și avizul unității de încadrare a rezidentului.
În ceea ce privește schimbarea centrului universitar de pregătire confirmat inițial, propunerile MS se referă la aprobarea acestora doar pentru cazul în care solicitarea survine ca urmare a unei situații apărute după dobândirea calității de rezident, în condițiile prezentării avizelor rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul universitar de pregătire, respectiv al rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul în care se dorește transferul, împreună cu avizul direcțiilor de sănătate publică și al unui coordonator de program, respectiv director de program în specialitatea în care este confirmat, din ambele centre universitare implicate în transfer.
Se așteaptă observații și propuneri
Propunerile de modificare și completare a Ordinului m.s./m.e.c.t. nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, cu modificările și completările ulterioare, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, la rubrica „Transparență decizională”.
Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise până în cea de-a zecea zi de la introducerea pe site a textului proiectului de act normativ.