Miniștrii Sănătății din UE au adoptat obiective-cheie pentru a combate rezistența antimicrobiană

Miniștrii Sănătății din Uniunea Europeană, reuniți pentru ultima dată în timpul președinției române a Consiliului UE, au adoptat o serie de obiective-cheie pentru a combate rezistența antimicrobiană.

Este vorba despre:

  • îmbunătățirea măsurilor de prevenire și control al infecțiilor și optimizarea utilizării antibioticelor în sectoarele uman, animal și de mediu, sub umbrela “O singură sănătate”;
  • întărirea dezvoltării și implementării planurilor naționale de acțiune;
  • încurajarea solidarității între țări prin activități comune de combatere a rezistenței la antimicrobiene.

 

 

Temele reuniunii oficiale a miniștrilor Sănătății din UE

 

În plus, dezbaterile de astăzi au pus pe tapet elemente importante legate de: încurajarea cercetării şi dezvoltării de noi antimicrobiene şi abordări alternative; sporirea conştientizării şi înţelegerii rezistenței de către public, profesioniştii din domeniul medical, fermeri şi veterinari; supravegherea rezistenței și consumului de antimicrobiene atât în sectorul sănătăţii umane, cât şi în cel al sănătăţii animalelor; lărgirea bazei de dovezi referitoare la dezvoltarea și răspândirea rezistenței în mediu etc., se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Obiectivele au fost propuse de Președinția română și unanim susținute de Miniștrii de Sănătate ale Statelor Membre, în urma conferinței la nivel înalt organizate de România în acest sens în luna martie.

Miniștrii Sănătății din UE au avut și un schimb de opinii privind „Facilitarea investițiilor pentru transformarea și îmbunătățirea sistemelor de sănătate”.

Potrivit oficialilor, fondurile UE reprezintă un instrument valoros și o necesitate pentru dezvoltarea sistemelor de sănătate.

Tot astăzi, Președinția română a informat Consiliul UE cu privire la situația actuală în ceea ce privește propunerea de Regulamentul pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

Eforturile României s-au concentrat asupra a două dintre principalele arii de colaborare la nivelul UE în acest domeniu, referitoare la consultările științifice  comune și la identificarea tehnologiilor medicale emergente, precum și la cadrul general de sprijin, potrivit Ministerului.

 

 

România a predat ștafeta președinției Finlandei

 

La finalul dezbaterilor, ministrul român al Sănătății a predat omologului finlandez ștafeta Președinției la Consiliul Uniunii Europene. Sorina Pintea le-a urat succes Președinției finlandeze si a asigurat de tot suportul pentru continuarea agendei UE.

1 comments

Atat de rai sunt ca vor sa ne lase fara rezistenta antimicrobiana ?! Nu poate fi decat fake news!
De fapt aceasta stire prost redactata arata nivelul la care a decazut ziaristica romaneasca, si damblaua de a folosi cuvinte englezesti fara a sti ce inseamna sau cum se traduce corect in romana… Atentie la limbajul medical!

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.