Ministrul Educației: Pentru elevii de vârstă mai mare, cel puțin gimnaziu și liceu, testele COVID ar putea fi autoadministrate de fiecare elev în școală, sub supravegherea cadrului didactic

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că elevii, părinții și profesorii au început să se obișnuiască cu administrarea acestor teste și că în două săptămâni va fi deblocată procedura de achiziție a testelor.

Totodată, ministrul a precizat că s-a luat în calcul și autoadministrarea testelor de către fiecare elev în școală, sub supravegherea cadrului didactic, cel puțin la nivel de gimnaziu și liceu.

În primele săptămâni de testare au fost distribuite 13 milioane de teste din care 111 a fost confirmate ulterior prin teste PCR. Săptămâna trecută, când am funcționat cu prezență fizică doar elevii de gimnaziu și liceu, au fost distribuite doar 1,5 milioane și totuși numărul de cazuri confirmate a fost mult mai mare decât cazurile confirmate la administrarea 13 milioane. Asta arată că elevii, părinții, profesorii au început să se obișnuiască cu administrarea acestor teste solicitate de multe luni de zile. Din păcate, din cauza acelor contestație care au blocat achiziția nu am avut aceste teste. Am primit asigurări că în două săptămâni maximum va fi deblocată procedura de achiziție, vom ajunge cu testele non-invazive pe bază de salivă în școli și ele se vor administra. Ce am asumat este următorul lucru: pentru a consolida relevanța acestor teste pentru elevii de vârstă mai mare, cel puțin gimnaziu și liceu, acestea ar putea fi autoadministrate de către fiecare elev în școală, sub supravegherea cadrului didactic, care nu se implică în administrarea testului dar care poate gestiona, centraliza rezultatele acestor teste. Cu precizarea că în lege testarea nu este obligatorie. Dacă nu este obligatorie, acei elevi care din păcate nu au înțeles și nu vor înțelege importanța testării nu vor avea accesul interzis la educație. Din perspectiva cadrului didactic este oarecum frustrant să ai o clasă cu 30 de elevi în care 10 – 12 elevi spun ”noi nu vrem”. Atunci măcar cunoaștem situația reală și nu mai distribuim tuturor teste pentru administrarea acasă. Dar asta necesită sprijin și înțelegere pentru colegii cadre didactice”, a declarat ministrul Cîmpeanu în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinute alături de ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, pe tema noului ordin comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii privind siguranţa sanitară în mediul şcolar.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.