Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vizitat vineri șantierul noului corp al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, aflat pe lista proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), transmite Agerpres. În cadrul vizitei, Boloș a subliniat că acest proiect este „unul dintre cele mai avansate” ca implementare.
„Lucrările sunt în plină desfășurare, iar șantierul pe care acestea se desfășoară a fost vizitat de către ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Vizita a avut scopul de a evalua stadiul lucrărilor și de a discuta cu reprezentanții spitalului despre pașii următori. În prezent, se lucrează la capacitate maximă, la partea de fundație”, se arată într-un comunicat transmis vineri de către SJU Alba Iulia.
Lucrările de construcție pentru noul corp de spital au început pe 24 februarie, după ce Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a obținut toate avizele și autorizațiile necesare. După finalizarea procedurilor de licitație, au fost semnate contractele cu firmele câștigătoare. Investiția totală pentru proiect, care include proiectare, construcție și dotare, este de 55 de milioane de euro.
Proiectul prevede finalizarea lucrărilor până pe 30 iunie 2026, iar reprezentanții spitalului sunt determinați să respecte acest termen. „SJU Alba Iulia va face tot posibilul ca acest termen să fie respectat, constructorul să lucreze în continuare la capacitate maximă, cu respectarea standardelor de calitate, iar viitoarele proceduri de achiziție sunt realizate din timp, astfel încât să nu apară întârzieri ale finalizării proiectului”, se menționează în comunicat.
Noul corp de spital va avea o capacitate de 90 de paturi, fiind dedicat spitalizării continue. Infrastructura va include mai multe secții de specialitate, iar etajele vor fi amenajate astfel: etajul 1 va găzdui compartimentul de hematologie și zona de chimioterapie; etajul 2 va fi dedicat secției de radioterapie cu 25 de paturi; etajul 3 va găzdui secția de oncologie medicală cu 30 de paturi, iar etajul 4 va avea o secție de îngrijiri paliative cu 25 de paturi. Etajul 5 va fi destinat cardiologiei intervenționale, iar pe acoperiș va fi amenajat un heliport pentru transferul rapid al pacienților în cazuri de urgență.
În plus, proiectul include construirea unui ambulatoriu cu 4 cabinete de consultații și 4 săli de tratament, precum și o registratură și spații aferente. Secția de cardiologie intervențională va fi dotată cu un angiograf și echipamente specifice. Pentru tratamentele de radioterapie, vor fi disponibile două acceleratoare liniare și un simulator C.T.
Ministrul Boloș a precizat că, în prezent, există discuții cu reprezentanții Comisiei Europene, iar doar 13 spitale vor beneficia de finanțare prin PNRR, restul, inclusiv acest proiect, fiind realizate cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții.