Ministrul Mihăilă: Școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat luni seară că este ”cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător” faptul că numărul cadrelor didactice care s-au vaccinat anti-COVID-19 este încă mic.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, peste 185.000 de angajați din sistemul de învățământ din România, dintr-un total de peste 300.000, s-au vaccinat anti-COVID-19, echivalentul a 60%.

Mihăilă a mai spus că un profesor care intră nevaccinat la clasă face un gest periculos în primul rând pentru sănătatea lui, pentru că toate studiile arată că adulții în continuare sunt mai afectați de COVID-19 și dezvoltă forme mai severe decât tinerii și copiii.

În acest context, ministrul Sănătății a precizat că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați împotriva noului coronavirus. Astfel a răspuns și întrebării dacă părinții ar avea dreptul să se împotrivească intrării la ore a acelor cadre didactice care nu sunt vaccinate.

”Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a declarat Ioana Mihăilă luni seară la un post de televiziune.

În ceea ce privește copiii care locuiesc cu părinți și/ sau bunici care au boli cronice și sunt foarte vulnerabili în fața bolii COVID-19, ministrul Mihăilă a precizat că în astfel de situații autoritățile vor permite o exceptare de la participarea fizică la ore.

”Dar trebuie din nou să menționăm că acei copii și acele familii care au adulți cu boli cronice este recomandat, pentru acei adulți cu boli cronice, să se vaccineze. E adevărat, există situații speciale cu pacienți care sunt imuno-compromiși și care nu reacționează suficient de eficient la vaccinare, dar altfel,contraindicații pentru pacienții cu boli cronice nu există”, a mai precizat Ioana Mihăilă.

În ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție, această măsură rămâne valabilă în continuare în timpul orelor de curs, atât pentru profesori cât și pentru elevi. La ora de sport, până la incidența de 2 la mie, elevii vor putea să stea fără mască inclusiv în sala de sport, dar recomandarea fermă va fi ca activitățile sportive, acolo unde se poate, să fie efectuate afară și doar la nevoie în interior. Dacă se atinge incidența de 2 la mie în localitatea respectivă, se renunță la activitatea sportivă, dacă ea nu se poate desfășura afară, după cum a mai spus Ioana Mihăilă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.