Ministrul Muncii: Programele software cu care lucrează CNAS au vulnerabilităţi

Programele software cu care lucrează platforma Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au vulnerabilităţi, astfel că este nevoie de un efort strategic naţional pentru această infrastructură critică, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la un post de televiziune.

„Discuţiile pe care le-am avut cu pensionarii, respectiv cu angajaţii Caselor Judeţene de Pensii, mi-au arătat că toate aceste platforme, toate aceste softuri, şi în ceea ce priveşte Casa de Pensii, şi în ceea ce priveşte ANOFM, şi în ceea ce priveşte Revisal, toate au vulnerabilităţi. Cred că trebuie să facem un efort strategic naţional pentru aceste infrastructuri critice, ca să nu stăm cu spaima în fiecare zi că eşti asigurat la Casa de Sănătate, că şi acolo este o vulnerabilitate, că eşti un om care are dreptul să primească tot ce trebuie să primească la pensie şi nu să stea cu frica în sân că în momentul în care ajunge (la momentul pensionării, n.r.) se întâmplă cu ceva în soft şi cine ştie ce se pierde, cine ştie ce apare…Aşa ceva este inadmisibil şi, repet, am preferat să abordez problema tehnic”, a afirmat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a subliniat că lipsa de informatizare în instituţiile statului produce României în fiecare an costuri tot mai mari.

„Problema nivelului precar în care suntem ca ţară în ceea ce priveşte informatizarea ne costă de la an la an din ce în ce mai mult (…). Pe măsură ce am evidenţa acestor probleme, le şi rezolv. Nu mă uit la ele, nu mă minunez, nu mă ascund de ele, pe măsură ce le văd le şi rezolv”, a adăugat ea.

În această vară, mai multe spitale au fost vizate de un atac informatic. Directorul general al Cert-ro a atras atunci atenția că instituțiile, inclusiv cele din domeniul sanitar, au o serie de vulnerabilități față de astfel de atacuri: sisteme care nu sunt actualizate, care nu au soluții antivirus instalate și actualizate sau care nu respectă politicile de securitate care impun inclusiv realizarea periodică a acestor back-upuri de date.

Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu a fost funcțional mai bine de o lună în această vară.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.