Ministrul Rafila: Datoria noastră este să pregătim tinerii medici şi să îi convingem că locul lor este în România

Tinerii medici trebuie pregătiţi şi convinşi, prin modul în care îşi pot desfăşura activitatea profesională, dincolo de veniturile pe care le obţin, că locul lor este în România, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Avem tineri foarte talentaţi în domeniul chirurgiei, nu neapărat numai al neurochirurgiei, chirurgiei cardiovasculare pediatrice, în România s-a format, de exemplu, în acest domeniu, o şcoală la ‘Marie Curie’, care se extinde şi în alte centre universitare. Este datoria noastră, să pregătim tinerii medici şi să îi convingem (…) prin modul în care îşi pot desfăşura activitatea profesională, dincolo de veniturile pe care le obţin, că locul lor este în România, pentru pacienţii din România”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Întrebat despre operaţia pe creier prin pleoapă realizată de o echipă tânără la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” unui pacient care făcea crize epileptice, ministrul a apreciat performanţa unității medicale, despre care a spus că este „un centru de excelenţă în multe domenii”.

Ministrul a precizat că este lăudabil că tehnicile de chirurgie minim invazivă, inclusiv în domeniul neurochirurgiei, au pătruns şi în România.

Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă

De aproximativ doi ani, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” au loc în mod frecvent operații de chirurgia epilepsiei, transformând spitalul în singura unitate de stat la nivel național în care se efectuează astfel de operații.

„Acest gen de operații necesită o abordare minim invazivă, prin care sa fie înlăturată o zonă din creier care este răspunzătoare de apariția crizelor de epilepsie, însă fără a crea noi cicatrici care să fie, la rândul lor, generatoare de crize. Este un deziderat dificil de atins, dar cu tehnicile moderne de lucru rezultatele sunt extrem de promițătoare”, spune cpt. dr. Ciobotaru Georgian, medic specialist neurochirurg, Secția Neurochirurgie din cadrul SUUMC, într-o postare pe pagina de Facebook a unității medicale.

sursa foto: Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”/Facebook

Cazul, în premieră națională, este al unui pacient în vârstă de 49 de ani, cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major la nivelul emisferului cerebral stâng (în perioada perinatală) și crize de epilepsie încă din copilărie.

„Când a ajuns în atenția echipei noastre, frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 crize pe săptămână. Este cunoscută corelația între cicatricile asociate accidentelor vasculare cerebrale (AVC) și epilepsie, însă echipa de neuroepileptologi, în baza experienței vaste acumulată în studiul acestei boli, a ridicat ipoteza că deși există o cicatrice majoră ce ar fi putut produce aceste crize, focarul responsabil de epilepsie era într-o zonă de creier ce avea aspect aproape normal: regiunea temporo-mezială stângă, ce include în mod normal hipocampul, parte esențială a circuitului memoriei. Ipoteza a fost confirmată de studiile imagistice (IRM cerebral cu protocol de epilepsie) și electrofiziologice (video EEG cu electrozi măsurați și lipiți pe scalp) și a fost eliberat un plan de chirurgia epilepsiei. Acesta propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului, lăsând zona mare aferentă AVC-ului neatinsă. Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții”, arată sursa citată.

Planul a fost discutat în echipă multidisciplinară formată din neuroepileptologi (Conf. Univ. Dr. Ioana Mîndruță, Dr. Irina Oane), neurochirurg (Cpt. Dr. Ciobotaru Georgian), anestezist (Prof. Univ. Col. Dr. Dan Corneci) și oftalmolog (Col. Dr. Horațiu Manole) și s-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi, explică reprezentanții unității medicale.

„Echipa neurochirurgicală (Cpt. Dr. Ciobotaru Georgian – medic specialist neurochirurg și Lt. Dr. Ancuța Mădălina – medic rezident neurochirurg) a fost asistată de o echipă anestezică dedicată (Dr. Ligia Torsin – medic specialist ATI și medicii rezidenți ATI – Dr. Anca Raluca Achim și Dr. Andra Georgiana Nenciu) condusă de Prof. Univ. Dr. Dan Corneci pe perioada unei intervenții care a durat 6 ore. Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania”, mai arată sursa citată.

Succesul unei intervenții de chirurgia epilepsiei se dovedește în timp, prin dispariția crizelor.

„Astfel, la trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la … niciuna în trei luni! Definiția de „caz vindecat” totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie. Reamintim opiniei publice că pentru a beneficia de un astfel de tratament, pacienții trebuie să se adreseze unei echipe de neuroepileptologie care să demonstreze că epilepsia se datorează unei zone anume din creier care poate fi înlăturată în condiții de siguranță, urmând ca mai apoi această echipă să direcționeze pacientul către neurochirurg”, mai arată sursa citată.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.