Ministrul Rafila, despre Pavilionul V al Institutului ”Matei Balș”: Se lucrează intens pentru redarea în circuitul medical al acestui pavilion

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a vizitat joi Pavilionul V al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, pavilion afectat la începutul anului de un incendiu puternic.

Ministrul a dat asigurări că ”se lucrează intens pentru redarea în circuitul medical al acestui pavilion” și că personalul medical va fi pregătit ca în luna ianuarie să acorde asistență medicală înalt calificată aici.

”Este foarte important ca să folosim toate resursele pe care le avem la îndemână în această perioadă, în condiții de siguranță a pacienților, dar să folosim toate resursele de a acorda asistență medicală înalt calificată pacienților infectați cu noul coronavirus. Ne pregătim pentru valul al cincilea și această componentă de asistență medicală spitalicească este esențială. La Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” se lucrează intens pentru redarea în circuitul medical al acestui pavilion, trei etaje cu circa 100 de paturi, cu oxigen și cu medici foarte, foarte buni. Vor fi pregătiți în luna ianuarie să acorde asistență medical”, a declarat ministrul Rafila în cadrul unei conferințe de presă susținută la Institut după vizitarea Pavilionului V.

La rândul său, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, dr. Cătălin Apostolescu, a precizat că pavilionul a beneficiat și de o serie de îmbunătățiri.

”Nu ne-am mulțumit să dăm în funcțiune Pavilionul V așa cum era înainte de incendiu, ci facem și o serie de îmbunătățiri în așa fel încât să putem obține fără probleme autorizație de funcționare. În acest sens am înlocuit în trei din cele patru nivele ale pavilionului toată instalația electrică, începând cu cabluri, continuând cu prize și cu corpurile de iluminat. De asemenea, am montat senzori de incendiu în fiecare camera și mai avem de montat niște uși anti-incendiu, care sunt deja primite și urmează să le montăm imediat după Revelion, în așa fel încât în cursul lunii ianuarie să putem da în folosință aceste paturi. Trebuie să vă spun că acestea nu sunt niște paturi obișnuite, ci sunt acele paturi de terapie acută, pentru că beneficiază toate de aport de oxigen pentru fiecare pacient în cadrul unei instalații de oxigen nouă care a fost făcută în cursul anului trecut”, a subliniat managerul Institutului ”Matei Balș”.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a precizat că efortul depus de Institutul ”Matei Balș” ar trebui urmat și de alte unități sanitare din țară, astfel încât actul medical și asistența medical oferită pacienților să se desfășoare în depline condiții de siguranță.

”Cred că ce fac în acest moment colegii de la Matei Balș este un lucru care ar trebui urmat și de alte unități medicale în ceea ce privește reabilitarea unor zone sensibile din punct de vedere al instalațiilor electrice, din punct de vedere al instalațiilor de oxigen, să oferim siguranță pacientului. Lucrul acesta se poate face însă numai cu interes, cu bunăvoință, cu sprijin din partea Ministerului Sănătății și a Guvernului, dar și a autorităților locale pentru că avem multe spitale care sunt ale autorităților locale. Fără un efort colectiv în toată această perioadă nu o să putem trece cum trebuie prin acest val 5”, a mai adăugat prof. dr. Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.