Problema asigurărilor private de sănătate este în atenția tuturor de aproape două decenii, dar cu toate acestea cel mai mult s-a dezvoltat segmentul abonamentelor de sănătate, potrivit ministrului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
Pentru a se dezvolta mai mult segmentul asigurărilor de sănătate private, ministrul a precizat că una dintre direcțiile ce ar trebui dezvoltate în România, pe lângă educația financiară, este și educația pentru sănătate.
”Problema asigurărilor private este prioritară în ultimii 20 de ani, dar din păcate cifrele ne arată că ne-am mișcat foarte puțin în această zonă. Este adevărat că educația financiară este una dintre direcțiile care ar trebui dezvoltate în România, alături de alte tipuri de educație, nu neapărat numai financiară. Și în educația pentru sănătate ar putea să aibă un impact, pentru că dezvoltarea comportamentelor preventive ar duce și la dezvoltarea unui comportament care să genereze interes pentru asigurările private în sănătate”, a declarat joi ministrul Sănătății în cadrul Conferinţei Quo Vadis 2022! Ediţia 5 – Asigurări private sănătate, soluție pentru finanțarea sănătății.
De altfel, pentru ca populația să se orienteze mai mult spre asigurările de sănătate private ar trebui ca aceasta să cunoască mult mai bine ce înseamnă aceste tipuri de asigurări și ce oportunități oferă, după cum a mai subliniat ministrul Rafila.
”Dar înainte de a face educație financiară, cred că noi ar trebui să avem ce să le comunicăm copiilor noștri și concetățenilor noștri legat de oportunitățile pe care le oferă asigurările private de sănătate, pentru că problema este un pic mai complexă cred eu și ea trebuie să țină cont de pachetele de servicii care în momentul de față sunt oferite cetățenilor din România, servicii care ar putea să facă subiectul asigurărilor private de sănătate, care sunt deductibilitățile și dacă aceste deductibilități ar putea să fie modificate sau adaptate situației încât tot mai mulți concetățeni să favorizeze sau să acceseze aceste asigurări. Din păcate, în România s-a dezvoltat exclusiv piața abonamentelor de sănătate și mai puțin asigurările private de sănătate din cauza impreciziei de a stabili care dintre serviciile medicale ar putea să fie subiectul acestui tip de asigurări. Și aici cred că Ministerul Sănătății împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pe de o parte, cu reprezentanți ai companiilor de asigurări, pe de altă parte, și bineînțeles cu reprezentanții Ministerului de Finanțe ar trebui să reușească să stabilească un plan. Eu asta mi-aș dori, să reușim să facem măcar un lan de parcurs, pe o perioadă de timp definită încât să putem să aducem și bani noi în sănătate. Toată lumea așteaptă creșterea procentului din PIB din partea bugetului de stat sau a bugetelor asigurărilor de sănătate pe care le gestionează Casa Națională, dar bani noi trebuie să vină și din zona asigurărilor private”, a mai subliniat prof. dr. Alexandru Rafila.