Ministrul Rafila: Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii. Mergem în continuare cu investigația

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat că săptămâna viitoare ar putea fi primele concluzii de la Corpul de Control al ministerului şi de la comisia internă a unităţii medicale cu privire la situația semnalată la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”. „Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia”, a precizat ministrul.

„Corpul de Control al ministrului Sănătăţii este de dimineaţă aici. (…) Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Sprijinim, bineînţeles şi spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea să stea la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi sper ca aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se desfăşoară în paralel, ale Parchetului, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor din Municipiul București şi, bineînţeles, cea internă, de la spital”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă „lucrurile sunt ţinute sub preş”.

„Nu este cazul. Noi avem ca şi principiu adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea ca să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile, atât din partea Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, al comisiei de la spital”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Dacă au fost decese, ele sunt regretabile, suntem alături de familiile lor, dar sunt situaţii în care starea biologică a unui pacient este foarte foarte degradată şi se întâmplă şi decese, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor patru zile, între 4 şi 7 aprilie, sunt absolut regretabile. Am făcut o primă statistică şi o să extrapolăm şi la alte unităţi medicale, să vedem care este mortalitatea. Discutăm de mortalitatea din spital, cvasitotalitatea cazurilor de deces se întâmplă în secţia de terapie intensivă, unde sunt transferaţi pacienţii în stare critică. Mortalitatea medie în anii 2022 – 2023 şi în primele trei luni ale acestui an este undeva în jur de 3,5 cazuri zilnic. Este mortalitatea care se înregistrează la nivelul spitalului. Este o deviaţie, sigur, regretabilă, dar se poate întâmpla. Discutăm până la urmă de nişte cifre”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Încrederea reciprocă între personalul medical şi pacienţi este esenţială pentru reuşirea actului terapeutic, a subliniat ministrul.

„Dacă sunt lucruri care au fost în neregulă, atunci sigur că ele trebuie sancţionate, aduse în atenţia opiniei publice, dar nu putem pe de altă parte să blamăm şi să aducem în faţa opiniei publice lucruri care posibil nu s-au întâmplat. Adică trebuie să existe un echilibru în toate, iar încrederea şi buna credinţă trebuie să guverneze până la urmă întreaga activitatea medicală, inclusiv a noastră, ca şi autorităţi de sănătate publică”, a explicat ministrul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.