Ministrul Rafila: Vom rezolva în aceste zile durata carantinei şi a izolării. Va fi şi în România doar de 10 zile

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Sănătății că durata carantinei şi a izolării pentru persoanele bolnave de COVID-19 va fi redusă la 10 zile, așa cum s-a procedat în multe ţări din Uniunea Europeană.

”Vom rezolva în aceste zile durata carantinei şi a izolării. Va fi şi în România doar de 10 zile, la fel cum este în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătății.

La rândul său, directorul Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a pus din nou accent pe vaccinarea anti-COVID.

”Dacă v-aţi vaccinat cu schema iniţială, faceţi-vă şi boosterul, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii Omicron şi nu pentru călătorii sau pentru a intra la mall. Iar cei care nu sunteţi, vaccinaţi-vă, din nou în conjunctura tulpinii Omicron, nu neapărat pentru a intra la mall. Vaccinarea este o măsură de prevenire a unei forme severe de îmbolnăvire care apare mult mai frecvent la persoanele vârstnice sau cu boli cronice, dar apare şi la tineri. Mulţi dintre noi poate avem o boală cronică şi nici măcar nu cunoaştem acest lucru. Vaccinaţi-vă ca să nu faceţi forme severe”, a declarat dr. Adriana Pistol.

Totodată, specialistul a mai explicat că celelalte state ale UE îşi pot permite reducerea perioadei de carantinare şi mai mult de 10 zile. Și asta deoarece au un grad mare de vaccinare a populaţiei.

”Ei pot reduce şi mai mult perioada de izolare pentru că transmisibilitatea la o persoană vaccinată este mult mai redusă decât la una nevaccinată. (…) La noi problema este numărul mare de persoane nevaccinate şi aşteptările nu sunt tocmai optimiste”, a explicat directorul Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.