3.500 de proiecte în domeniul sănătăţii, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), sunt în derulare în prezent în România, a declarat, vineri seară, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
„În momentul de faţă avem în România, pe sănătate, 3.500 de proiecte în derulare, proiecte de investiţii majore care vor schimba în scurt timp – în unul, doi, trei ani – faţa sistemului de sănătate din România. Şi nu avem doar cabinete de medici de familie, avem şi centre comunitare integrate, avem ambulatorii de specialitate, avem secţii de neonatologie şi, poate, ceea ce este cel mai spectaculos şi mai semnificativ pentru public, sunt multe spitale care au început să se construiască în România. În plus, reforma sistemului de sănătate este un proces la care lucrăm împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Biroului OMS România, pentru a marca doi ani de implementare a proiectelor majore din sistemul de sănătate.
Cele 3.500 de proiecte totalizează 11 miliarde de lei.
Ultimii doi ani au reprezentat „un prilej unic” de dezvoltare a investiţiilor în sistemul sanitar, a precizat conf. univ. dr. Carmen Orban, consilier de stat în Cancelaria prim-minsitrului.
„În PNRR sunt fonduri importante, cum nu au mai fost până acum, pentru investiţii în modernizarea infrastructurii sistemului sanitar românesc, care vor trebui să se concretizeze în construcţia de spitale, dotare de cabinete medicale ale medicilor de familie, reabilitare, modernizare, extinderea şi dotarea cabinetelor medicilor de familie, dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriilor de specialitate, măsuri de reducere a infecţiilor nosocomiale, construcţia de centre integrate, implementarea sistemelor de telemedicină”, a transmis conf. univ. dr. Carmen Orban.
Tot cu finanţare PNRR se realizează procesul de digitalizare a spitalelor şi a caselor de asigurări de sănătate, a afirmat conf. univ. dr. Carmen Orban.