Ministrul Sănătății: A început o schimbare la Rezidenţiat, pe lângă oferta de pregătire din partea universităţilor, acordăm prioritate specialităţilor deficitare

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat că din acest an există schimbări în ceea ce privește concursul de intrare în Rezidențiat, ”în sensul că dincolo de oferta de pregătire din partea Universităţilor, (…) am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare”. Ministrul a subliniat că anul acesta a fost alocat cel mai mare număr de locuri din istorie pentru medicina de familie.

”În acest an a început o schimbare, în sensul că, dincolo de oferta de pregătire din partea universităţilor, apropo de diversele specialităţi care sunt corelate cu capacitatea fiecărei discipline din cadrul acestor universităţi sau facultăţi de medicină de a pregăti medici rezidenţi, am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare, în sensul că, probabil, în acest an, vă dau un exemplu, avem cel mai mare număr din istorie de locuri la medicina de familie, peste 600 de locuri. Vrem să păstrăm acest trend şi să schimbăm această abordare în care pregătim medici în funcţie de capacitatea de pregătire a universităţilor încet-încet încât şi ele să îşi adapteze această capacitate, în funcţie de nevoile sistemului de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății, la conferința de presă, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

Ministrul a afirmat că România pregăteşte medici în funcţie de nevoile sistemului de sănătate.

”Noi pregătim medici în funcţie de ceea ce are nevoie sistemul de sănătate din România, iar adaptarea universităţilor şi facultăţilor de medicină la acest proces este necesară, lucrăm împreună, avem acest parteneriat cu Organizaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, participă şi facultăţile de la universităţile multi-sectoriale şi e clar că încet-încet o să avem şi o planificare mai bună în domeniul resurselor umane în sănătate”, a explicat ministrul.

”Pe de altă parte, ne preocupă dezvoltarea infrastructurii medicale încât condiţiile de muncă în România să fie atrăgătoare pentru tinerii medici. Salarizarea în bună măsură a fost rezolvată, dar condiţiile de muncă sunt esenţiale pentru practica medicală din ţara noastră”, a adăugat ministrul.

Ministrul a precizat că duminică susțin concursul de intare în Rezidenţiat peste 10.000 de absolvenţi de Medicină, dintre care 37% concurează la Bucureşti.

”La Bucureşti, concurează 37% din cei peste 10.000 de candidaţi care încearcă să ocupe un post sau un loc la unul dintre cele 3 domenii majore, respectiv Medicină, Stomatologie şi Farmacie. Concurenţa este diferită, este mai mică la Medicină – 1,32 candidaţi, la Stomatologie – 4,23 şi peste 5 la domeniul Farmacie. Le urăm tuturor succes. Nu au fost incidente până în momentul de faţă, doar cineva a avut nevoie de asistenţă medicală”, a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.