Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, apel la combaterea „obscurantismului”: „Am ajuns în nişte situaţii care, din punctul meu de vedere, sunt intolerabile şi pun în pericol sănătatea publică”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă cadrelor medicale și reprezentanților mass-media „să combată obscurantismul” care ameninţă societatea și chiar democrația în România:

„Trebuie să combatem oscurantismul care amenință societatea românească, și care are ramificații în zona socială și politică. Și care poate, într-un anumit moment, să pună în pericol chiar și democrația în România” – a transmis oficialul în cadrul evenimentulului  „Zilele ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş'”.

 

Acesta a exemplificat cu un mesaj primit, conform căruia „se împrăştie din elicoptere şi avioane de joasă înălţime” un virus „COVID, dar cu mai multe secvenţe de ARN de Ebola” şi care ar trebui „tratat repede, altfel devine periculos”:

„Asemenea aberaţii care circulă în spaţiul public trebuie combătute şi, în mod evident, dincolo de componenta ştiinţifică a unor astfel de manifestări, trebuie să (…) transmitem nişte mesaje şi pentru populaţia generală, pornind de la prevenţie, dacă ne referim la vaccinare şi continuând cu informaţii corecte despre modul în care se administrează, de exemplu, terapia antibiotică, pentru că emergenţa bacteriilor multirezistente la antibiotice reprezintă, probabil, una dintre cele mai importante provocări. Sunt convins că, pe parcursul celor câteva zile ale acestei conferinţe, veţi face acest lucru, dar şi ulterior”, a precizat ministrul la ceremonia de deschidere a evenimentului organizat la Palatul Parlamentului, în perioada 14 – 17 septembrie.

El a amintit și faptul că, în contextul pandemiei COVID-19, vaccinarea a fost blamată şi contestată, iar „situaţiile în care s-a ajuns” le-a catalogat a fi „intolerabile”:

„Pandemia a produs nişte drame, pe de o parte, şi pe de altă parte a produs fracturi sociale care pun în pericol, de multe ori, modul de funcţionare şi de dezvoltare a sistemelor de sănătate. Am trecut cu toţii printr-o pandemie cu consecinţe dramatice în plan social, în ceea ce priveşte numărul de victime. (…)

Vă spun acest lucru pentru că, plecând de la cea mai cunoscută acţiune preventivă din domeniul sănătăţii publice, deci începând cu vaccinarea, continuând cu terapia în bolile infecţioase şi cu multe alte lucruri, toate au fost contestate, au fost blamate. Poate că nu am ştiut noi, ca profesionişti, să le comunicăm suficient de bine, însă am ajuns în nişte situaţii care, din punctul meu de vedere, sunt intolerabile şi pun în pericol sănătatea publică”, a declarat Alaexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.