Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Registrului Naţional de Cancer, „operaţional până la sfârşitul acestui an”

Registrul Naţional de Cancer va fi operaţional până la sfârşitul anului, a anunțat, joi, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila:

„Legislaţia a fost adoptată pentru realizarea Registrului Naţional de Cancer. Să nu vă închipuiţi că este un caiet în care cineva începe să scrie. Trebuie să intre date din diverse sisteme, din diverse unităţi medicale, unde cancerul este diagnosticat. Setul de date care trebuie introduse este standardizat, în momentul de faţă”, a subliniat ministrul, prezent la Conferinţa organizată de Alianţa Naţională pentru Boli Rare, cu prilejul Zilei Internaţionale a Bolilor Rare care s-a desfășurat la Parlament.

Potrivit acestuia, datele referitoare la românii diagnosticaţi cu cancer vor fi introduse chiar de specialiștii care constată afecțiunea, până la finele acestui an:

„Cred că acest Registru de cancer va fi operaţional până la sfârşitul acestui an. Nu vreau să fiu mai optimist decât atât. Prefer să spun acest termen, iar dacă el devine operaţional în toamnă, cu atât mai bine. Datele referitoare la pacienţii diagnosticaţi cu cancer vor fi introduse acolo unde sunt diagnosticaţi”, a completat Alexandru Rafila.

Referitor la organizarea unui Registru al pacienţilor cu boli rare, ministrul a precizat: „Unul dintre obiectivele Ministerului Sănătăţii este legat de Registrul de Boli Rare. Am acumulat o oarecare experienţă cu Registrul de boli oncologice şi o să avem cât de curând o întâlnire cu comisia de specialitate şi cu alţi specialişti în domeniile medicale care tratează acest tip de afecţiuni astfel încât să putem să generăm o platformă, un cadru. Aici diversitatea este foarte foarte mare, sunt foarte multe tipuri de boli, iar setul de date care trebuie introdus trebuie oarecum standardizat”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.