Ministrul Sănătății anunță că a semnat ordinele pentru organizarea examenului de rezidențiat: ”Examenul a intrat în linie dreaptă”

Ministrul Sănătății a anunțat într-o conferință de presă că a semnat astăzi ordinele pentru organizarea examenului de rezidențiat. ”Prin urmare examenul a intrat în linie dreaptă. Cred că deja le-am și trimis la Monitorul Oficial”, a adăugat Sorina Pintea.

Ea a făcut referire și la numărul de locuri pentru absolvenții Universităților de Medicină și Farmacie. ”Noi am aprobat prin Hotărâre de Guvern numărul de 4.710 de locuri (…). Vom merge pe 4.710. Cifra va fi suplimentată dacă, la examenul de rezidențiat, se va obține o medie corespunzătoare intrării în rezidențiat. Ca să nu mai bulversăm lucrurile”, a afirmat ministrul interimar.

Legea privind examenul de rezidențiat s-a publicat ieri în Monitorul Oficial, la scurt timp după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, examenul poate să aibă loc pe 8 decembrie.

Marți, deputații au aprobat în unanimitate proiectul de modificare şi completare a Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Săptămâna trecută, acesta a fost aprobat de Senat.

Actul normativ prevede, ”prin derogare, concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății pentru anul 2019 și se poate desfășura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătății și instituțiile de învățământ superior publice acreditate care au facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie”.

Mai exact, aleșii au eliminat necesitatea semnăturii ministrului Educației, în condițiile în care, în Guvernul actual acesta nu există – ceea ce și a dus la blocaj. Ordinele necesare pentru organizarea și desfășurarea examenului vor putea fi semnate numai de ministrul Sănătății, indiferent dacă acesta este demis sau interimar.

De asemenea, actul prevede că ”cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi, conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului Sănătății. În cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor Publice asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate”.

În plus, medicii rezidenți care nu își iau examenul, dar care au finalizat toate stagiile, pot să rămână în sistemul sanitar până la trei ani, dacă sunt angajați de un spital, rezolvându-se astfel deficitul de medici din unele spitale sau specializări.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.