Ministrul Sănătății anunță un masterplan privind cancerul

Prof. Dr. Tudor Ciuleanu

Ministerul Sănătății a anunțat un masterplan privind cancerul în România. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat într-o conferință de presă ce înseamnă acesta.

”Avem programe de screening, finanțate din bani europeni, pe care le vom încadra și le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat, atât ale Ministerului Sănătății, cât și ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (…). Am decis ca faimoasele liste de așteptare prin care pacienții puteau beneficia, de exemplu, pentru detecție rapidă a cancerului, pentru imagistica de înaltă performanță, pacienții stăteau luni de zile pe listele de așteptare, iar fondurile de la Casă se terminau după câteva zile. Se vor suplimenta fonduri pe programele de detecție națională, deci screeningul va fi completat cu imagistica de înaltă performanță. De asemenea, în premieră, vom introduce în 2020 un program multidisciplinar de chirurgie oncologică”, a spus el.

Dr. Victor Costache a anunțat și simplificarea procedurilor prin care pacienții au acces la PET-CT.

Potrivit ministrului, scopul tuturor acestor măsuri este de a detecta cancerul cât mai precoce, ”astfel încât să avem cât mai puțini pacienți în stadiile III și IV și să îi trecem în stadiile I și II, în care pronosticul este mult mai bun, păstrând, evident, finanțarea și chiar crescând-o pe programele de radioterapie și chimioterapie”.

 

Grup de lucru interministerial privind politica medicamentului

 

”Ajungând la chimioterapie, care este un subiect care preocupă pe toată lumea, datorită diverselor crize care există din ce în ce mai frecvent în ultimii ani în acest domeniu, tot astăzi vă anunțăm că s-a creat sub patronajul premierului și ministrului de finanțe Grupul de lucru interministerial pentru politica medicamentului. Scopul este ca pacienții români care suferă de cancer să aibă aceeași șansă la tratament ca și pacienții europeni”, a mai spus dr. Victor Costache, precizând că prima reuniune a acestui grup va avea loc astăzi.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.