Ministrul Sănătății: Cea mai bună soluție e ca pastilele de iodură de potasiu să fie deja distribuite populației. Nu se iau preventiv

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri seară, că autoritățile intenționează să distribuie populației comprimatele de iodură de potasiu, care se folosesc în caz de creștere a radioactivității, însă atrage atenția ca acestea să nu fie în niciun caz administrate preventiv. „E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate”, a subliniat ministrul.

„Ar trebui să facem două lucruri. În primul rând să facem o campanie de informare privind utilizarea corectă a acestor pastile. Nu se iau preventiv”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la un post de televiziune.

Ministrul a explicat de ce ar fi bine ca pastilele de iodură de potasiu să fie deja distribuite populației, dar a atras atenția că acestea trebuie luate numai dacă există o alertă oficială din partea autorităților.

„Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând – se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica, seara – iar perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului respectiv, sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanţă de ţara noastră, şi atunci există o perioadă-tampon, nu ştim cât de lungă sau cât de scurtă, cred că cea mai bună soluţie este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze. Şi lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare. E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate şi pentru că acum în vecinătatea României se desfăşoară un conflict sângeros şi care se desfăşoară pe teritoriul unei ţări care are mai multe centrale nucleare funcţionale, e bine să oprim orice de discuţie sau panică, în public”, a explicat Alexandru Rafila.

Minstrul a precizat că, în privința distribuirii comprimatelor de iodură de potasiu, „lucrul cel mai raţional” este ca acestea să fie distribuite prin intermediul medicilor de familie.

„Acum, poate că urmează partea cea mai consumatoare de timp. Noi avem câteva scenarii în lucru, dar cred că lucrul cel mai rațional este să le distribuim prin intermediul rețelei naționale de medicină de familie. Avem peste 10.000 de medici de familie și ei trebuie să le distribuie pacienților pe care îi au pe listă. (…) Este de asemenea important modul în care fiecare persoană înțelege să le păstreze în condiții de siguranță pentru păstrarea calității, adică într-un spațiu uscat, lipsit de lumină la o temperatură constantă, încât să nu existe riscul denaturării”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

În ceea ce priveşte persoanele care nu se află pe lista niciunui medic de familie, ministrul a afirmat că se iau măsuri pentru ca şi acestea să poată primi pastilele. Minsitrul a spus că în decurs de două săptămâni activitatea de distribuire a pastilelor cu iod prin intermediul medicilor de familie ar putea fi terminată.

Ministrul a adăugat că săptămâna viitoare va fi adoptată legislaţia necesară şi va începe activitatea de distribuire.

Alexandru Rafila a precizat că recomandările privind administrarea de pastile cu iodură de potasiu sunt pentru copii şi adulţi de până la 40 de ani, precizând că dozajul este diferit în funcţie de grupa de vârstă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.