Ministrul Sănătății: Cred că la jumătatea lui august vom intra într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri COVID. Este posibil un nou val la finalul anului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că la jumătatea lunii august vom intra într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri COVID-19, însă nu exclude posibilitatea unui nou val al pandemiei la finalul anului. „Asta este ciclicitatea acestei infecţii, ne-am obişnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susţinută”, a subliniat ministrul.

„Cred că la jumătatea lui august vom intra într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri, dar, pe de altă parte, sigur, orice activitate, una care indică mai multă mobilitate, aglomeraţie în mijloace de transport în comun…Depinde foarte mult, însă, dacă în septembrie, când începe şcoala, folosim masca, mai ales că se mai şi răcoreşte, în mijloacele de transport în comun, eu cred în continuare că este elementul esenţial pentru ţinerea sub control a pandemiei”, a afirmat ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a precizat că este posibil un nou val al pandemiei de COVID-19, dacă una dintre tulpinile modificate ale virusului, care se transmite şi mai uşor, devine dominantă.

„Am spus că văd această încetinire a numărului de cazuri şi stabilizarea unor indicatori la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe şi nu aş vrea să facem speculaţii, dar toată lumea foloseşte sau menţionează posibilitatea existenţei unui nou val pandemic spre sfârşitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite şi mai uşor, devine dominantă. Asta este ciclicitatea acestei infecţii, ne-am obişnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susţinută. Important este să nu avem cazuri grave şi să oferim asistenţă medicală ambulatorie şi acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a explicat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.