Ministrul Sănătății: Cu siguranță, săptămâna viitoare vom avea măsuri pentru reducerea transmiterii Omicron

Săptămâna viitoare va fi adoptat un set de măsuri pentru a reduce riscul de răspândire a noii variante a SARS-CoV2, Omicron, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

„Cu siguranță săptămâna viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemice. Până atunci, probabil vom avea informații suplimentare. MAE face o astfel de evaluare, ca să vedem ce măsuri au fost luate în alte state, încât să putem utiliza un model aplicabil la noi”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila.

„Este vorba despre testarea sau necesitatea unui documet care să ateste că o persoană a fost testată în 48 de ore, înainte de intrarea în România. Trebuie să vedem căror categorii și ce persoane și din ce țări vin aceste persoane”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că este importantă și aplicabilitatea unei măsuri.

„Dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic, dacă de exemplu în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm zilnic 100.000 de persoane – și nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a 8-a, ca să iasă din carantină nu poți face acest lucru”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.

„Poziția mea e să găsim o soluție aplicabilă. Dacă există țări din care riscul de transmitere e mai mare să găsim o soluție, pentru alte categorii de țări – altă soluție. Nu pot să vă spun acum, pentru că avem discuții tehnice cu INSP, ca să venim cu o variantă care să protejeze sănătatea publică și care să fie și aplicată. Degeaba luăm soluții care nu pot fi aplicate. Avem câteodată acest entuziasm în care propunem soluții și când trecem la aplicare vedem că e mai dificil”, a mai spus ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.