Ministrul Sănătății, despre cei doi români infectați cu varianta Omicron a SARS-CoV-2: Simptomele sunt minore, nu sunt probleme deosbite

Ministrul Sănătății afirmă că starea celor doi români infectați cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este bună, „simptomele sunt minore, nu sunt probleme deosbite”.

„Putem spune că în cazul celor două persoane depistate cu Omicron simptomele sunt minore, nu sunt probleme deosbite, cei doi fiind vaccinați. Deci, vaccinul oferă protecție chiar și în fața acestei variante. Persoana din Bârlad nu are simpotme, cealalta acuză durezi în gât, ca la o banală răceală. Vor sta în izolare 14 zile și vedem cum evoluează. Suntem optimiști în evoluția favorabilă a stării lor de sănătate”, a declarat, duminică, prof. dr. Alexandru Rafila.

Prof. dr. Rafila: Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină

„Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină. Gândiţi-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spaţiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru. Important este – şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS – că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”, a menţionat prof. dr. Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de lucru, duminică, la care vor participa ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol.

„Este o ședință convocată de premier, unde vom face o analiză a situației și a eventualelor măsuri concrete pentru a limita posibilitatea ca această tuplină să se răpândească rapid în România. Luăm măsuri care vor fi temporare, până ne lamurim ce este cu ea. Știm doar că e mai transmisibilă, dar nu avem informații despre evoluția pacienților”.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a primit, sâmbătă, rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care confirmă prezenţa noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud, care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie, a anunțat Ministerul Sănătății.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.