Ministrul Sănătății, despre evoluția pandemiei: Monitorizăm situaţia, trendul este ascendent. Nu am discutat în Guvern în niciun fel de introducerea restricţiilor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că există un trend uşor crescător în privinţa cazurilor noi de COVID-19, dar nu este îngrijorător şi nu a fost discutată în Guvern în niciun fel reintroducerea restricţiilor.

„Eu pot să vă spun în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, aţi văzut că avem un trend uşor crescător, încă nu pot să afirm în vreun fel că este o creştere îngrijorătoare. Am rămas cantonaţi în zona aceasta de 3.000 – 4.000 de cazuri pe zi şi o proporţie de 12% dintre teste pozitive. Sper ca lucrurile să intre în normal peste câteva săptămâni, dar monitorizăm cu atenţie şi ne păstrăm întreaga capacitate de a evalua, diagnostica şi trata pacienţii infectaţi cu noul coronavirus”, a declarat, sâmbătă, Alexandru Rafila.

Ministrul a adăugat că purtarea măştii este „un mijloc de protecţie individuală”, nu o restricţie şi că recomandarea rămâne aceeaşi de a purta masca în interior, mai ales în zonele care sunt aglomerate şi în mijloacele de transport în comun.

„Masca este recomandată ca o măsură logică, dacă vreţi şi binevenită în ceea ce priveşte împiedicarea transmiterii oricărei viroze respiratorii, nu numai împotriva infecţiei cu noul coronavirus”, a menţionat Alexandru Rafila.

Ministrul a mai spus că în Guvern nu s-a discutat în niciun fel despre posibilitatea reintroducerii restricţiilor.

„Nu am discutat în Guvern în niciun fel de introducerea restricţiilor. Monitorizăm situaţia, trendul este ascendent, rata de reproducere a infecţiei este 1,13, de fapt era ieri 1,13, deci e declar că trendul este crescător. Nu observăm şi ăsta e lucru îmbucurător, creşteri ale numărului de cazuri în spitale, nu mă refer la secţiile terapie intensivă, unde există totdeauna o întârziere, mă refer la numărul de cazuri internate în spitale. Avem în jur de 2.700 de persoane internate în secţiile COVID, ceea ce nu pune niciun fel de probleme. Monitorizăm situaţia şi în funcţie de evoluţie vom discuta, dacă este cazul, nu neapărat pentru restricţii, dar măcar pentru un anumit cadru care să reglementeze mai bine această problemă”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că, în funcţie de evoluţie, se va stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

„Vom vedea dacă este necesar să luăm măsuri suplimentare privind personalul, modul de alocare a paturilor legate de asistenţa medicală la nivelul unui judeţe sau la nivelul municipiului Bucureşti. Lucrurile sunt diferite. Cele mai mari rate de incidenţă sunt în Bucureşti – peste 6, Cluj – peste 5, Timişoara – peste patru, în rest incidenţele la nivelul fiecărui judeţ sunt relativ reduse”, a mai spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.