Ministrul Sănătății, despre Favipiravir: Trebuie prescris cu precauție. Nu este un medicament care să prevină COVID-19

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a atenționat vineri cu privire la administrarea de Favipiravir în boala COVID-19, medicament care se găsi și în farmaciile cu circuit deschis, dar care se va elibera doar cu prescripție medicală.

Potrivit ministrului, medicamentul nu este unul preventiv ci ajută la scurtarea duratei evoluției bolii și trebuie administrat cu precauție pentru că ”efectele secundare sunt serioase”.

”Începem să avem Favipiravir în farmacii cu circuit deschis. Pe măsură ce vom putea primi cantități mai mari de la furnizor vom extinde acest program. Orice medic care tratează un pacient COVID, și mă refer în primul rând la medicii de familie, poate prescrie acest medicament dar cu precauție, numai la cine are nevoie. În mod gratuit îl vom furniza în centrele ambulatorii și în spitale, pentru că este un medicament care nu influențează foarte mult formele grave și decesul. Poate scurta durata bolii și va exista posibilitatea prescripției și în farmaciile cu circuit deschid, dar cu administrare foarte precaută. Nu este un medicament pe care să îl dai preventiv, deci nu previne boala. Doar scurtează durata evoluției clinice, iar efectele secundare sunt serioase și trebuie luat cu foarte multă precauție”, a declarat ministrul Rafila în cadrul conferinței de presă de la Vălenii de Munte.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.