Ministrul Sănătății, despre pericolul rezistenţei la antibiotice a infecţiilor cu bacterii: Prefer să ajungem la o situație de echilibru

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a atras atenţia asupra pericolului rezistenţei la antibiotice a infecţiilor cu bacterii, subliniind că acestea trebuie prescrise doar când este necesar şi trebuie luate în doza potrivită. „Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii”, a afirmat ministrul.

„Sigur că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie. Există, să spunem, o mică portiţă. Pot să eliberez fără prescripţie, pentru 48 de ore, antibiotic într-o situaţie de urgenţă. Nu are cine să-ţi dea prescripţia. Sunt astfel de situaţii. Ieri am discutat cu cei de la Direcţia Farmaceutică să găsim o soluţie, încât nu să excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată, pentru că, dacă merge cineva la zece farmacii şi ia pentru 48 de ore antibiotic, o să aibă un tratament pentru zece zile şi să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul a afirmat că nu se poate renunța la eliberarea antibioticelor pentru 48 de ore, în caz de urgență, fără prescripție, întrucât nu există un acces complet la servicii medicale, mai ales în perioadele de weekend.

„Eu prefer să fim realiști și să reducem riscurile cât mai mult posibil. Niciodată nu mi-am propus să eliminăm toate riscurile pentru că lucrul acesta nu este posibil. Prefer să ajungem la o situație de echilibru pentru că există și reversul medaliei, în care, încercând să facem mai bine, o să greșim și o să putem să deschidem altă portiță pentru procurarea și utilizarea de antibiotice. (…) Accesul la servicii medicale, inclusiv în perioadele de weekend, este limitat. Se referă doar la unitățile de primiri urgențe, sunt și câteva centre de permanență dar nu sunt totdeauna accesibile. Când o să putem să oferim întregul pachet de servicii medicale și accesul la servicii medicale, atunci această prevedere ar putea să fie anulată”, a mai spus ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.