Ministrul Sănătății despre proiectul de îngrijire în ambulator a pacienților cu tuberculoză: ”Schimbare de paradigmă” în managementul tuberculozei

”Schimbare de paradigmă” în managementul tuberculozei. Este modul în care a descris ministrul Sănătății, Victor Costache, proiectul-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu a pacienților cu tuberculoză.

” Acest proiect este un proiect-pilot, care se derulează pe București și vor fi targetați 200 de pacienți care sunt BK negativi, sunt necontagioși, și vor putea fi tratați în premieră în afară Institutului de Pneumoftiziologie. Este foarte important că acești pacienți nu vor fi scoși din sânul familiei și vor putea fi tratați în siguranță acasă”, a declarat el în conferința de lansare a proiectului.

Victor Costache a vorbit despre ”o abordare integrată, multidisciplinară a tuberculozei”. ”Pe lângă medici participă asistenți medicali, asistenți sociali. Este foarte important ca acești pacienți să adere 100% la tratament, pentru a nu avea eșecuri terapeutice”, a spus el.

Ministrul a atras atenția că tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică în România. ”În urma eforturile deosebite ale echipelor medicale, în ultimii ani, am trecut de pe locul 1 pe locul 5 în primele 18 locuri cu prioritate înaltă din Uniunea Europeană și avem o serie de proiecte pentru a continua acest trend care este pozitiv, deci reușim să câștigăm bătălia împotriva tuberculozei. O să urmeze o serie de proiecte de aproximativ 23 de milioane de euro, cu finanțare internațională, iar proiectul pe care îl anunțăm astăzi este, practic o schimbare de paradigmă”, a afirmat el.

Proiectul-pilot se adresează pacienților din sectoarele 4, 5 și 6 ale capitalei. ”Ne dorim ca orice persoană simptomatică – simptome respiratorii înseamnă tuse, transpirații, scădere ponderală – să ajungă într-unul dintre cele trei dispensare din subordinea Institutului Marius Nasta, să fie evaluat de medicii pneumologi și, în urma unui examen radiologic să se excludă sau să se confirme diagnosticul de tuberculoză. E adevărat că pentru confirmare, sunt necesare și investigații de laborator, investigații care pot fi realizate în Institutul Marius Nasta”, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler.

Ea a dat, însă, asigurări că ”niciun pacient care este contagios sau care are risc de contagiune pentru familie și pentru cei din jur nu va pleca acasă să își facă tratamentul. Este foarte important ca acest proiect să protejeze familia și persoanele sănătoase din București. Este foarte important, însă, și ca pacienții care sunt BK-negativ și care pot să își efectueze tratamentul acasă să poată beneficia de acest tratament”, a spus managerul Marius Nasta.

Dr. Mahler a explicat ce aduce, concret, în plus acest proiect. ”Acest proiect aduce în plus posibilitatea de investigații în ambulator – investigații de sânge cu evaluarea tuturor funcțiilor care trebuie să fie normale la un pacient care începe un tratament atât de dificil și posibilitatea de a beneficia de un tratament simptomatic în cazul în care are reacții adverse”, potrivit ei.

Managerul Institutului Marius Nasta a precizat că, în Europa, majoritatea pacienților cu tuberculoză sunt tratați la domiciliu. ”Pentru cazurile contagioase internarea este de scurtă durată. Practic tuberculoza sensibilă nici măcar nu se internează. Sunt internate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă. La noi se internează tot în acest moment, toate cazurile de tuberculoză sensibilă sau rezistentă se internează”, a spus ea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.