Ministrul Sănătății, despre raportarea infecțiilor nosocomiale: Nu trebuie să discutăm de un mecanism coercitiv

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că trebuie încurajată raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi că în acest sens este necesar un mecanism stimulativ, nu unul coercitiv.

„Trebuie să existe un mecanism stimulativ. Nu trebuie să discutăm de un mecanism coercitiv. Mecanismul coercitiv – aţi văzut ce-a făcut: în România am avut cele mai puţine infecţii asociate asistenţei medicale din lume, pentru că a funcţionat un mecanism coercitiv. Cine raporta era într-un fel sau altul sancţionat. Noi trebuie să încurajăm raportarea. Nu există ţară de pe lumea asta unde să lipsească aceste infecţii asociate asistenţei medicale”, a spus Alexandru Rafila.

„Şi bacteriile, la fel ca şi oamenii, trăiesc în mediu. Important e să ştim care e situaţia acestor infecţii, să încercăm să le evităm pe cele mai grave, cele mai invazive, care sunt ameninţătoare de viaţă şi să ţinem lucrurile sub control în ceea ce priveşte utilizarea raţională a antibioticelor, pentru că utilizarea neraţională – din România şi din alte ţări din sudul Europei – a dus la emergenţa acestor bacterii multirezistente la antibiotice. Exact asta încercăm în cadrul acestui pilot pe care îl facem în şase spitale din România (…), să dezvoltăm un ghid de bună practică, inclusiv în ceea ce priveşte raportarea acestor infecţii”, a adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.