Ministrul Sănătății, despre reorganizarea sistemului de transfuzie sanguină: ”Va fi rapid o soluție”

Întrebat de unul dintre jurnaliștii prezenți la Conferința Dezbatere ”Reorganizarea Sistemului Național de Transfuzie Sanguină: Realități naționale și standarde europene” ce anume s-a făcut pentru sistemul național de transfuzii în ultimii ani,Victor Costache, Ministrul Sănătății, a spus că există o serie întreagă de proiecte în acest sens.

Ministrul Sănătății a vorbit despre proiectul SRSS în parteneriat public – privat, gândit pentru reorganizarea sistemului. Victor Costache a mai declarat și că vor fi rapid soluții pentru reorganizarea sistemului național de transfuzii.

Dr Alina Mirela Dobrotă, expert coordonator – Ministerul Sănătății – sânge și componente sanguine a explicat ulterior că a existat un audit extern realizat recent și un raport. Comisia Europeană a solicitat în acest sens Ministerului Sănătății prezentarea unui sistem de măsuri pentru a ajunge la un sistem reformat, conform cu standardele europene. Dr. Dobrotă a mai spus și că Ministerul Sănătății a elaborat o aplicație prin care solicită sprijin financiar nerambursabil.

”Nu se mai poate, sistemul de transfuzii este blocat, nevoia de dezvoltare este evidentă”, a atras atenția Dr. Dobrotă.

Expertul coordonator din cadrul Ministerului Sănătății a explicat că Ministerul va asigura planul de implementare al proiectului SRSS în parteneriat public – privat și că va fi creat un grup de lucru care va lucra cu experții străini. Fișa proiectului este aprobată, susține Dr. Dobrotă, iar Ministerul Sănătății poartă în acest moment discuții cu reprezentanții SRSS de la nivelul Comisiei Europene.

Dr. Dobrotă a vorbit și despre noile schimbări introduse în sistem: ”Acele platforme de testare și procesare vor fi rezultatul concentrării activității de testare și procesare de la multiple centre de transfuzii într-un singur centru de transfuzii. Este una dintre soluțiile la care au recurs o parte dintre statele membre UE, pentru cost – eficiență”.

Adrian Ionel, directorul general UNIFARM,  a cerut termene clare pentru punerea în practică a noului proiect.

Amalia Șerban, Directorul Direcției Asistență Medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății a răspuns că, la nivelul Ministerului Sănătății este formată echipa care poartă discuțiile de specialitate cu experții Comisiei Europene, și că, în același timp, Comisia este deja în curs de contractare a organismelor care vor face implementarea proiectului, și că experții străini vor face propuneri inclusiv pe secțiunea de plasmă din cadrul noului proiect.

Pe de altă parte, Dr. Dobrotă a precizat că implementarea proiectului va începe în iunie, conform planului.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.