Ministrul Sănătăţii, despre suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat că din punct de vedere legal, există posibilitatea suplimentării numărului de locuri pe domeniul de medicină până la suma finală a tuturor celor care ating 60 de procente din nota cea mai mare.

„La fiecare examen de rezidenţiat, în fiecare an, indiferent de guvernare şi indiferent de cine a condus Ministerul Sănătăţii, numărul final al celor care începeau forma de rezidenţiat era stabilit în urma acestui examen, acestui moment în care suntem astăzi şi preconizăm că acest lucru se va întâmpla şi anul acesta. Adică, asta înseamnă că din punctul de vedere al temeiului legal există posibilitatea suplimentării numărului de posturi şi locuri pe domeniul de medicină până la suma finală a tuturor celor care ating 60 de procente din nota cea mai bună obţinută astăzi la rezidenţiat. Adică există această posibilitate legală, această posibilitate legală a fost folosită în fiecare an şi preconizăm că şi anul acesta, în funcţie de rezultatele astăzi obţinute, în urma analizei vom face acest lucru”, a explicat ministrul Sănătății.

Cseke Attila a mai spus că atât în perioada universitară, cât şi în perioada de rezidenţiat, România şi-a păstrat un standard de calitate important, pe care va trebui să îl păstreze.

„Eu cred că pe partea de pregătire medicală, atât în perioada universitară, cât şi în perioada de rezidenţiat, România şi-a păstrat un standard de calitate important, şi va trebui să-l păstrăm în continuare. Ne dorim ca medicii pe care îi formăm că profeseze, chiar dacă avem această posibilitate de liberă practică în statele membre ale Uniunii Europene, dar noi ne dorim şi susţinem şi vom sprijini şi toate măsurile Ministerului Sănătăţii sunt în acest sens: dorim să păstrăm cât mai mulţi din cei care sunt astăzi în aceste săli, în România, pentru că am văzut şi partea de pandemie că este mare nevoie de medici buni, de personal medical în România”, a declarat Cseke Attila duminică, întrebat ce pot face autorităţile pentru a opri plecarea medicilor români care aleg să profeseze în alte ţări.

Un număr de 12.564 de candidaţi s-au înscris anul acesta la concursul de intrare în Rezidenţiat, organizat duminică, a informat Ministerul Sănătăţii.

Candidaţii vor concura pe 6.311 locuri şi posturi pe cele trei domenii de pregătire: 3.942 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 1.190 locuri pentru medicină dentară şi 1.087 locuri pentru farmacie, precum şi 92 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie.

În luna octombrie, Ministerul Sănătății a suplimentat cu 439 cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.