Ministrul Sănătății: Două centre de evaluare COVID-19 pentru copii vor fi deschise în București

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a informat luni, că cel târziu săptămâna viitoare urmează să fie înfiinţate în Bucureşti două centre de evaluare COVID-19 pentru copii.

„Vom înfiinţa săptămâna aceasta, sper cel mai târziu săptămâna viitoare, centre de evaluare destinate copiilor în Capitală. Probabil că la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) unul şi celălalt la Spitalul clinic de copii ‘Dr. Victor Gomoiu’, vom vedea. Colegii de la DSP evaluează. Avem vreo două-trei locaţii, evaluează şi cele mai bune locaţii vor deveni centre de evaluare pentru copii”, a declarat ministrul Sănătății, în contextul creşterii cazurilor de infecţii cu SARS-CoV-2.

Potrivit ministrului, Capitala înregistrează o treime din infectările cu coronavirus, iar un sfert din pacienții internați aici sunt minori.

„Bucureștiul este un caz aparte pentru că ocupă aproape o treime din cazurile înregistrate la nivel național. Deja am luat legătura cu principalele spitale de urgență din București să avem paturi disponibile, nu doar la cele două spitale de boli infecțioase. Lucru care ne-a preocupat și am găsit o soluție – paturile de copii infectați (…) Copiii sunt foarte delicați și trebuie să avem mare grijă de ei. Cazurile care într-adevăr au nevoie de internare – copiii foarte mici la care există risc de deshidratare sau cei care au pneumonie sigur că trebuie internați, dar (…) îngrijorarea părinților nu trebuie să fie exagerată. Nu trebuie neapărat spitalizare, pentru că copiii fac de regulă forme ușoare”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a reafirmat că nu crede că va fi o problemă ca şcolile să fie redeschise în toamnă în condiţii de siguranţă.

„Nu cred că la data începerii şcolilor sistemul de sănătate va fi în pericol în ceea ce priveşte capacitatea a spitaliza şi de a trata pacienţii COVID. Nu cred că o să fie o problemă ca şcolile să fie redeschise în condiţii de siguranţă, mai ales că, în momentul de faţă, atât cadrele didactice, conducerea şcolilor, inspectoratele şcolare, Ministerul Educaţiei ştiu deja ce trebuie făcut încât să limiteze închiderea şcolilor şi cu atât mai puţin să nu punem sub semnul întrebării începutul noului an şcolar. Nu avem în momentul de faţă niciun fel de instrument care să facă posibilă utilizarea măştii. Noi am recomandat-o. (…) Nu există nicio problemă din punctul meu de vedere să ne gândim la o reîntoarcere în condiţii de siguranţă a copiilor la şcoală”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.