Ministrul Sănătății: Epidemia de rujeolă este o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi, care nu sunt protejaţi

Epidemia de rujeolă este o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi, care nu sunt protejaţi, a declarat, joi, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Situaţia transmiterii în numeroase judeţe ale ţării a epidemiei de rujeolă – rubeolă – oreon (RRO) a apărut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional; doar 78% pentru prima doză şi 62% pentru cea de-a doua doză a vaccinului rujeolă-oreion-rubeolă (ROR). Este o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi, care nu sunt protejaţi. Acest lucru s-a întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Aceste măsuri de sănătate publică, recomandate şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt pentru reducerea consecinţelor unei răspândiri epidemice a rujeolei, boală care are ca ţintă eliminarea ca problemă de sănătate publică, la nivel global”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în situaţia în care nu mai există acoperire vaccinală, pot reapărea şi alte boli infecţioase contagioase, considerate eradicate, în afară de rujeola pentru care s-a declarat oficial epidemie, în ţara noastră.

„Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut – difterie, poliomielită, despre care am văzut doar persoane cu sechele ale infecţiei. Toate aceste boli care aparent au dispărut se unesc în pericol de reemergenţă, de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru. Avem la frontieră un război, în Ucraina, unde sunt cu siguranţă probleme legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe, a precizat, marți, Ministerul Sănătăţii.

Totodată, Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare a părinţilor, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderenţă la programul de vaccinare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.