Ministrul Sănătății: Există „medicamente banale” care sunt compensate în prezent. Sigur că e un efort important din punct de vedere bugetar

Există „medicamente banale” care sunt compensate în prezent, a declarat, marți, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, subliniind că efortul este unul important din punct de vedere bugetar. „Medicamentele compensate şi gratuite au crescut foarte mult ca valoare, în ultimii ani”, a precizat ministrul.

Precizările au venit după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu i se pare corect ca statul să suporte „medicamente compensate pentru tuse şi junghi”, dar şi 6 miliarde de lei pe an pentru concedii medicale.

„Mă rog, domnul prim-ministru nu e specializat în decontarea medicamentelor compensate şi gratuite. Ideea e că sunt medicamente banale care sunt compensate – nu neapărat aspirina. Sigur că e un efort important din punct de vedere bugetar. Medicamentele compensate şi gratuite au crescut foarte mult ca valoare, în ultimii ani. Cred că se apropie de 2 miliarde de euro”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, ministrul a afirmat că este posibil ca în şedinţa de guvern de marţi să fie abordată ordonanţa de urgenţă în baza căreia toate categoriile de bolnavi cronici să beneficieze de scutirea la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical.

„Astăzi va fi o şedinţă de guvern. Nu cunosc încă materialul, este o şedinţă de urgenţă. Este posibil ca şi acest subiect să fie abordat. (…) Este astăzi o şedinţă de guvern, o să vedem dacă este o ordonanţă de urgenţă care să clarifice aceste lucruri. (…) Au existat solicitări pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că toate categoriile de bolnavi cronici urmează să beneficieze de scutirea la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.