Ministrul Sănătății: Formularul digital pentru pasageri va trebui completat cu 24 de ore înaintea intrării în România

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, că în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea formularului digital de intrare în România pentru pasageri. „Nu este altceva decât o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate”, a spus ministrul.

„Cetăţenii trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să îl completeze – pot să meargă la domiciliu – într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi, dacă eventual nu respectă acest interval”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului, documentul nu este unul menit să împiedice circulaţia, ci să permită localizarea rapidă a contacţilor unei persoane infectate.

„Nu impiedică în vreun fel circulația, din contră, ne ajută să localizăm rapid contacții unei persoane infectate și DSP-urile să poată face anchetele epidemiologice și să ia masurile care se impun, de testare sau izolare, după caz. Este o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate. Acest certificat nu va produce complicații cetățenilor care îl completează”, a explicat ministrul Sănătății.

Conform OUG, începând cu data de 20 decembrie, persoanele care intră în ţară trebuie să completeze formularul digital, un document utilizat deja în alte 18 state membre UE.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.