Ministrul Sănătății: În momentul acesta, în piață nu există un deficit de medicamente oncologice

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Sănătății, că în acest moment nu există un deficit de medicamente oncologice pe piață. Mai mult a solicitat Unifarm și o situație a stocurilor medicamentelor oncologice.

Întrebată dacă mai sunt probleme în ceea ce privește criza de medicamente citostatice de la Institutul de Oncologie București, ministrul Sănătății a declarat: ”Doamna director de la Politica Medicamentului se află în legătură cu domnul manager de la Institutul Oncologic București. În momentul acesta, în piață, nu există un deficit de medicamente oncologice. Acesta este un aspect. Al doilea aspect, doamna director a analizat că a cerut Unifarm situația stocurilor pe aceste medicamente oncologice și a solicitat, de asemenea, comisiilor de specialitate, comisiilor de oncologie, necesarul pentru următoarele șase luni. Autorizația pentru nevoi speciale, nu perioada de valabilitate, este într-adevăr depășită și vom face împreună demersurile pentru a reintroduce în circuit.”

Reamintim că în data de 22 aprilie 2021, conducerea IOB informa că se confruntă și gestionează o criză îna provizionarea cu citostatice uzuale, printre cauze fiind precizate preluarea unui număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei, politica de achiziții care nu a mai permis o aprovizionare predictibilă și constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice care nu permit aprovizionarea în urgență.

”Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există”, declara la acea dată managerul IOB, dr. Bogdan Tănase.

Tot la acea dată, ministrul Ioana Mihăilă preciza: ”Am solicitat echipei de conducere a Institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.