Ministrul Sănătății: În România, bolile sunt descoperite târziu şi lucrul acesta influenţează starea de sănătate pe o perioadă mai lungă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, atrage atenția că în România bolile sunt descoperite târziu, iar lucrul acesta influenţează starea de sănătate pe o perioadă mai lungă. ”Consecinţele sunt multiple, sunt legate nu numai de costurile de îngrijire ale pacienţilor, sunt legate şi de integrarea economică a acestor oameni”, a subliniat ministrul, precizând că este nevoue de dezvoltarea  serviciilor medicale de prevenţie.

Ministrul a afirmat că accesul la serviciile de sănătate trebuie să fie dublat de ”un puternic pachet de servicii medicale preventive care să ducă la controlul unor afecţiuni cronice care se pot descoperi mai repede, beneficiază de un tratament mult mai eficient într-o perioadă în care sănătatea nu este încă deteriorată”.

”Discutăm nu numai despre durata medie de viaţă, discutăm despre ani de viaţă sănătoasă şi din punctul ăsta de vedere noi nu stăm foarte bine, pentru că există decalaje importante între România şi alte ţări din Uniunea Europeană. Dacă speranţa de viaţă dintr-o ţară din centrul sau vestul Europei, nu vreau să nominalizez neapărat, este de 80 de ani sau 82 de ani, şi anii de viaţă sănătoasă sunt 78 – înseamnă că o persoană are o boală cronică serioasă, care necesită tratament, doar în ultimii 4-5 ani de viaţă – noi avem o perioadă mai lungă în care trebuie să tratăm pacienţii, pentru că bolile sunt descoperite târziu şi lucrul ăsta influenţează starea de sănătate pe o perioadă mai lungă. Consecinţele sunt multiple, sunt legate nu numai de costurile de îngrijire ale pacienţilor, sunt legate şi de integrarea economică a acestor oameni pentru că ei, dacă au o viaţă sănătoasă, pot să lucreze suficient de mult încât să aducă o plus valoare economic, ceea ce este normal în orice societate”, a explicat Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

Ministrul Sănătății a precizat, totodată, că sistemul românesc de sănătate ”a fost centrat pe dezvoltarea serviciilor spitaliceşti şi nu pe cea a serviciilor în ambulatoriu – fie că discutăm de medicină de familie, fie că vorbim de asistența medicală specializată, care se poate face și în ambulatoiru”, precizând că o dezvoltare a serviciilor în ambulatoriu face ca sistemul sanitar să fie unul sustenabil.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.