Ministrul Sănătății: În România există doar cinci centre care fac trombectomie endovasculară

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că România are doar cinci centre care fac trombectomie endovasculară. „Noi trebuie să facem minimum 19 centre pentru 19 milioane de locuitori, deci trebuie încă 14 faţă de cele cinci deja existente”, a subliniat ministrul.

„În momentul de faţă există la nivel naţional peste 40 de unităţi care fac tromboliză. Nu avem cele care fac trombectomie endovasculară, care extrag cheagul. Sunt doar cinci astfel de unităţi care nu sunt repartizate echilibrat la nivel teritorial. Timpul necesar pentru o invervenţie este esenţial pentru că recuperarea pacientului, salvarea pacientului, evitarea complicaţiilor sau chiar evitarea decesului sunt condiţionate de intervenţia într-un interval de 2, 3, maximum 4 ore, în funcţie de situaţia fiecărui pacient. (…) Din luna ianuarie vom începe un training care să extindă numărul de specialişti care pot să practice inclusiv trombectomia endovasculară. În momentul de faţă avem foarte puţin, doar câţiva radiologi intervenţionişti. Noi trebuie să facem minimum 19 centre pentru 19 milioane de locuitori, deci trebuie încă 14 faţă de cele cinci deja existente”, a spus Alexandru Rafila, la o conferinţă de presă.

El a precizat că a fost creat un grup care are ca obiect crearea curriculei necesare pentru pregătirea altor specialişti decât radiologii intervenţionişti.

„Avem un grup de lucru care este nominalizat prin ordin de ministru care lucrează la două elemente importante: pe de o parte curricula de pregătire, care să permită accesul altor specialişti decât radiologi intervenţionişti, mă refer la neurologi, neurochirurgi, cardiologi intervenţionişti, chirurgi cardiovasculari, încât să poată să facă astfel de intervenţii. Curricula va avea, probabil, o durată variabilă, de șase, maximum 12 luni. Între timp, o să mergem mai departe să le şi organizăm din punct de vedere logistic, încât la sfârşitul anului 2023 – începutul anului 2024 să putem să avem funcţionale centre de intervenţie endovasculară pentru reducerea poverii acestei afecţiuni care are şi o parte de prevenţie”, a explicat ministrul Sănătății.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.