Ministrul Sănătății: În ultimii cinci ani, în România am avut o creştere a numărului de medici, ceea ce ne-a apropiat de media europeană

În ultimii cinci ani în România s-a înregistrat o creştere a numărului de medici, în momentul de faţă fiind 346 de medici la 100.000 de locuitori, ceea ce ne-a apropiat de media europeană, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. „Acest lucru nu este suficient, pentru că ne aflăm şi în faţa a două alte provocări. Una este legată de repartiţia teritorială a acestor medici şi, implicit, asistenţi medicali, iar cea de-a doua provocare este legată de faptul că în România am avut o perioadă lungă, când peste 10.000, probabil 15.000 de medici din România au emigrat în general în ţări din UE”, a precizat ministrul.

„Această problematică a resurselor umane are nevoie de un răspuns coordonat, chiar dacă soluţiile trebuie adaptate şi individualizate în funcţie de necesităţile fiecărei ţări. Ne confruntăm și discutăm frecvent despre lipsa peronalului medical fie în mediul rural, fie pentru anumite specialități, mai ales în orașele mici, iar acest lucru creează o foarte mare presiune asupra sistemului medical. Accesul la servicii de sănătate este în mod evident condiţionat de existenţa furnizorilor de servicii medicale, adică a profesioniştilor din sănătate, fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţi medicali. În ultimii cinci ani am avut o creştere a numărului de medici, ceea ce ne-a apropiat de media europeană. Avem în momentul de faţă 346 de medici la 100.000 de locuitori, dar acest lucru nu este suficient, pentru că ne aflăm şi în faţa a două alte provocări. Una este legată de repartiţia teritorială a acestor medici şi, implicit, asistenţi medicali, iar cea de-a doua provocare este legată de faptul că în România am avut o perioadă lungă, care sperăm să se fi încheiat, când peste 10.000, probabil 15.000 de medici din România au emigrat în general în ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite şi Canada”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la reuniunea la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa pe tema resurselor umane din sănătate.

Investiţiile trebuie întotdeauna corelate cu o politică pe termen mediu de dezvoltare a resurselor umane, a subliniat ministrul.

„Trebuie să evaluăm, să ştim cum este situaţia, să facem un plan, o strategie şi, mai ales, să implementăm aceste planuri şi strategii, iar lucrul acesta trebuie să depăşească ciclurile politice. Ele trebuie asumate de fiecare ţară iar rezultatul este un mai bun acces la servicii de sănătate şi la o eficientizare a investiţiilor. Investiţiile care sunt făcute fără să ţină cont de acest aspect al resurselor umane sunt investiţii de multe ori ineficiente sau chiar irosite. Populaţia în Europa îmbătrâneşte, accesul la servicii de sănătate trebuie să fie mai mare, oamenii au boli cronice, chiar dacă începem să lucrăm şi la prevenţie, să le depistăm puţin mai repede şi, nu în ultimul rând, au şi dorinţa de a accesa serviciile de sănătate mai mult decât se întâmpla acum 50 sau 60 de ani. Dacă  nu facem planuri care să fie și implementate, atunci o să avem o problemă care va ține de sustenabilitatea atât economică, cât și funcțională a sistemelor de sănătate”, a afirmat prof. univ. Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în cadrul reuniunii va fi lansată o declaraţie.

„Astăzi vom lansa o declaraţie, ‘Declaraţia de la Bucureşti’, pentru că lucrurile importante în sănătate au fost totdeauna marcate de astfel de declaraţii, care ulterior au fost introduse în rezoluţiile pe care comitetele regionale sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-au aprobat, statele membre le-au aprobat iar politicile de sănătate din fiecare stat membru au ţinut cont de aceste rezoluţii”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

În perioada următoare va fi dezvoltat un proiect pilot de realizare de centre comunitare în mediul rural care să ofere servicii medicale.

„Ideea pe care noi o promovăm este cea a dezvoltării capabilităţilor medicilor care lucrează în mediul rural. O să dezvoltăm un proiect pilot de centre comunitare, care să ofere servicii medicale, să poată să ofere diagnostic şi tratament şi care să abordeze şi alte probleme legate de prevenţie. Iar motivaţia pentru medici să lucreze acolo (în zonele rurale – n.r.) este dată nu numai de faptul că au un cabinet dotat, ci trebuie să găsim soluţii care să se adreseze şi familiilor, care înseamnă accesul la educaţie pentru copiii acestor familii de medici sau asistenţi medicali şi nu în ultimul rând un standard economic care să le permită să profeseze fără griji. Dacă reuşim să facem lucrul acesta – şi debutăm în curând cu acest proiect pilot, împreună cu Ambasada Elveţiei şi cu UNICEF în parteneriat -, atunci o să putem să discutăm despre dezvoltarea unor servicii ambulatorii în mediul rural şi în oraşele mici. (…) Avansul tehnologic care există în momentul de faţă permite abordare ambulatorie sau de spitalizare de zi pentru multe afecţiuni iar aceste spitalizări prelungite, clasice, tradiţionale încep să nu mai fie necesare în multe situaţii şi lucru aceste condiţionează şi sustenabilitatea din punct de vedere al sistemului de sănătate”, a susţinut ministrul.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.